Възпитание от работещата майка

Възпитание от работещата майка

Какво трябва да знаеш за възпитание от работещата майка

Възпитание от работещата майка– една тема, която няма край. На тази тема се изправят родители, възпитатели, педагози и до къде стига всичко?!

Истината е, че забързаното, сиво и мрачно ежедневие, кара всеки млад родител да се превърне в машина за изкарване на пари. Това, само и само, за да бъдат покрити ежедневните нужди, а децата задоволени с все по-капризните си и скъпо струващи желания. Новите технологии, глобалното пространство, лесната комуникация с „останалия свят“ направиха времената още по-объркани.

Възпитанието и работещата майка – грешки на съвременните родители

Не са ли, това „нашите деца“, дето от детската градина нямаха интерес към приказките, които четяхме за лека нощ, а предпочитаха до късно да стоят пред телевизора с мама и ататко?! Не са ли това нашите деца, пред, които, за да изкупим вината, че не прекарахме достатъчно време с тях, през изминалите седмици, подарихме най-нов модел телефон, таблет или компютър?! Не са ли това нашите деца, които учехме и възпитавахме „по между другото“, оставяйки ги в „детския център“, за да може мама да си изпие кафенцето с цигарка, в компания на приятелки, обсъждайки новият козметичен салон предлагащ най-модерна ноктопластика или търсейки препоръка за добър хирург за поставяне на силикон?!

Е, да, сега повечето „мами“ биха възразили, но истината е, че сред „съвестните“ и отговорни майки има и много такива, които не мислят за нищо друго, освен за външността си.

Няма да корим никого, но нека се замислим и над ангажираната на две места майка, която полага неимоверни усилия, за да „върже двата края, а от работа, почти не остава време за малчугана.

Работа, семинари, преквалификации, борба за запазване на работното място в периоди на постоянно преминаване от една криза в друга. Това за жалост е съдбата на голяма част от българските майки днес. И на фона на всичко какво остава за възпитанието на детето, когато най-важният човек не може да бъде покрай него?!

Възпитанието на работещата майка – има ли правилен подход

Едва ли, ще намерим правилният съвет и препоръка, която да дадем в ситуация, която не винаги зависи от родителя, но поне може да последваме няколко тактики в малкото време, което ни остава за възпитание на децата:

  1. Прекарвайте времето през уикендите с децата. В това число не говорим за стоенето у дома и пред компютърните игри, а разходки, пикници и игри сред природата.
  2. Поощрявайте децата (та макар със скъп подарък) само когато реално са го заслужили. С добър успех в училище и прецизно поведение, отговарящо за възрастта.
  3. Карайте децата да се включват в домакинските задължения. Все по-трудно става това, с напредване във възрастта, затова учете ги от малки да помагат в приготвянето на храната, чистене, пазаруване.
  4. Намирайте време за похвала, милувка и някоя поучителна история.
  5. Не се карайте и не посягайте на децата. Дори да допуснат грешка, обяснете им го по начин, които ще разберат, но винаги запазвайте добрия тон.

Идеален родител няма!

… Както и идеални деца или хора като цяло, но поне дайте всичко от себе си за правилно и качествено възпитание.

Възпитанието на подрастващите – една тема, която няма край. На тази тема се изправят родители, възпитатели, педагози и до къде стига всичко?!