Какви растения за жива ограда да избираме

Какви растения за жива ограда да избираме

Дори не познавач в градинарството и отглеждане на растения, може да оцени неземната прелест от растения за жива ограда, спускащи се като плет стени от привидно диви растения по сгради и первази.

И на фона на всичката тази красота, която ни заобикаля в летния сезон дори да не разбираме ни най-малко от засаждане и развъждане на подобни растения у нас изникват множество въпроси. Отговорите на една част от тях, опитахме да поместим в настоящата тема.

Кои са най-подходящите растения за засаждане на жива ограда

Според най-добрите градинари и опитни цветари най-подходящи растения са тези, които растат на гъсто, лесни са подстригване. Подобни растения не бива да са прекалено капризни, за да не създават проблеми, когато климатичните температури навън са различни от летните. За целта може да се избира измежду множество видове, като бодливи растения, листопадни, вечнозелени, восъчни листа и т.н. Според това, какъв тип декор на оградата се цели да се постигне, дали тя да е ниска, висока, средно висока, могат да се избират и различните цветни живо плетове. Ето и тях:

Видове живи огради

За ниска ограда

Ограда под един метър се смята за ниска. За нея подходящи растения са – касис, чимшир, кисел трън, ливадник, дафиново дърво. За подобна височина на ограда, подходящи растения са и тези с дребен ръст и компактни листа. Към ограда от нисък клас се отнасят и бордюрите, а те могат да бъдат украсени с туфи, пътеки, площадки и други цветя, които добре ще се комбинират в случая. Най-често живи огради за бордюри се подреждат в определен ред. С тях може да се експериментира, като се засаждат в два реда –висок и нисък.

За високи ограда

Това са оградите с над 2 метра височина. При тях предпочитани и подходящи са растения от рода на глог, клен, туя, топола, елха и др. Те могат да бъдат засадени и под форма на пирамида.

За средна декорация на ограда с растения

Такива огради са със средна височина, между другите споменати два типа. За тях подхождат растения като – акация, люляк, орлови нокти, дрян и т.н.

Ето как да удължите живота на растенията във ваза.