Как да удължим живота на цветята във вазата

Есента е богата не само с плодовете по дръвчетата, но и с цветя. Сега може да откъснете разкошните цветя от двора или градината и да ги поставите във ваза, за да красят помещенията.

Много домакини обичат да им се подаряват цветя, но когато стане дума за отглеждането на такива, предпочитат да нямат букети по вазите.

Ние ще ви покажем, че тази дейност не само не е сложна, но и може да достави също толкова наслада, както и приемането на букет цветя.

Независимо дали става дума за букет, който сте получили по даден повод или току-що сте откъснали от градината.

Всеки път, когато поставяте красивите растения във ваза с вода, помнете няколко лесни тактики, за да съхраните свежестта им и да ги притежавате по-дълго време.

flowers in a vase 5

[bctt tweet=“Предлагаме ви 7 изпитани техники за удължаване живота на цветята във ваза:“]

  • Градински цветя – ако сте решили да наберете красив букет от градината на двора, то добре е да съобразите часовото време. Най-подходящо за нежните растения е те да бъдат отрязвани рано сутрин, преди слънцето да е изгряло в пълната си фаза.

flowers in a vase 7

  • Метод на откъсване на цветята – не е добра идея да чупите стеблата на растенията. Така може да нараните пъпка, стебло или цвят, или да извадите луковицата от почвата. Използвайте само остра градинска ножица при късане на градински цветя.
  • Кога да късаме цветята – някои цветя, каквито са розата и луковичите (лале) е добре да се откъсват, преди да са се разпъпили. Това правило не важи за хризантемите. Те трябва да бъдат набрани, след като са разцъфнали.

flowers in a vase 4

  • Как да късаме цветя от градината – при повечето цветя важи правилото най-долните листа да се отстраняват, преди да бъдат поставени във ваза с вода. Ако има бодли по стеблото (роза), също се отстраняват. Това се прави, с цел да не замърсяват водата на вазата и да съхранят живота на растението по-дълго.
  • Напояване на цветя във ваза – предварително напълнете вазата с вода, като оставите тя да се източи и да е богата на кислород, преди да поставите растенията.

flowers in a vase 1

  • Хитринки за задържане свежестта на цветята във ваза – добра тактика да съхраните живота на растението е като поставите дървесен въглен във водата. Така ще забавите гниенето и съответно развитието на бактерии във водата. Някои процедират с таблетка аспирин, която действа на същия принцип и стерилизира водата.

flowers in a vase 2

  • Колко често се сменя водата във вазата – най-добре е да освежавате водата на цветята през ден. В този ден подрязвайте и стеблата на растенията с 5 см. Ако времето е по-хладно може да не отливате цялата вода от вазата, а да оставяте 1/3 от нея на дъното и да допълвате с прясна вода. Така няма да навредите на цветето и да допринесете за премръзването му.