5 любопитни факти за стреса

стрес, самота, страх

Какво знаете и не знаете – факти за стреса

Предлагаме ви топ 5 любопитни факти за стреса.

Специалистите достигат и до умопомрачителните резултати, че диета от яйца ни помага да сме по-уравновесени емоционално.

Богатият на протеини продукт ни доставя микроелементи, които ограничават отделянето на адреналин (хормона на стреса). С консумацията на повече яйца дневно може да намалим пристъпите на паника, да се справим в тежкия ден и да преодолеем натоварването на мозъка.

Перфекционизмът и стреса

Оказва се, че перфекционизмът е изключително опасен за човешкото здраве – до това заключение достигат друга група учени, които смята, че манията за съвършенство стресира в голяма степен организма. Това води до редица вреди над здравето, а те от своя страна водят до затлъстяване и тютюнопушене. Тенденцията към перфекционизъм засяга 40% от хората по цял свят.

Писането лекува

Новозеландки учени установили, че писане на бял лист хартия и изразяване на моментното емоционално състояние лекува болести. Подобен метод ни помага да се справим по-лесно, както със стреса, така и с физическото натоварване, казват учените.

5 любопитни факти за стреса

Жените по-голями ветерани

Интересен и любопитен е и факта, че жените издържат двойно повече в условия на стрес от мъжете. Това се дължи на хормона естроген, който блокира стреса в мозъка при представителките на нежния пол. Според учените стигнали до тази теза може да се открие и съставка, която да набавя нужните нива естроген, стига да се получат точните съставки на ензими и хормони. Така страничните ефекти не само могат да бъдат намалени, но и напълно избегнати.

Медитация и стреса

От университета „Карнеги Мелън“ стигнали до извода, че с медитация не може да се премахнат белезите от стрес, само външно да бъдат лекувани симптомите. Учените направили проучването си над медитиращи в рамките на 3 дни и за не повече от 25 минути медитация. Оказало се, че действително стресът намалява, но само привидно. От изследвания на кръвта на доброволците станало ясно, че кортизол (хормонът на стреса) си остава в нива в кръвта.

Случайният секс помага срещу стрес

До това заключение стигат изследователи от Нюйоркския университет. Те опровергават досегашни схващания, че случайната интимност води до понижена самооценка. Оказва се, че хората, които са склонни да забегнат по моментно увлечение са много по-щастливи, доволни и рядко изпадат в депресивни състояния, тревога или могат да бъдат повлияни от стреса. Всъщност, чрез случайната авантюра изпускат напрежението от натрупания стрес.