Как да сме в безопасност на ски

безопасност на ски

Организирайте си- безопасност на ски!

Няма много начини как от не скиор да станеш скиор, затова е добре да знаете някои правила на безопасност на ски. Начинът е само един: трябва да стъпиш върху ските. Всъщност има много начини скиорът да стане добър скиор“, така казва Милан Мавер в наръчника си „Да караш ски с удоволствие“.

Как да сме в безопасност върху бялата писта

Как да се научим да караме ски, има ли възраст за това, каква екипировка или подготовка ни е необходима за целта. Научете накратко сега, разберете и за Светският живот с почивка в Банско.

Ски

Съвременните ски се изработват с форма на пясъчен часовник. По-широки са в предната част и задната час, а в средата по-тесни. За избор на дължина на ските, трябва да се изправят според ръста на човек. Когато достигат височина на лицето, между брадичката и нослето или нивото на устата, значи са точният размер. Колкото са по-дълги ските, толкова по-трудни за управление са върху снега. От значение е и гъвкавостта. При начинаещи препоръчителен размер са по-късите ски. Те са смятани за по-бавни.

Очила

Те са не по-малко важен атрибут. Предпазват очите от ултравиолетовите лъчи и защитават от заслепяване от снега. Има ги на пазара в два вида – стандартни и коригиращи.

Щеки

Избират се според височината на скиора. Меренето им става с обърнатата щека на опаки и захващане с ръка под ограничителя. Ако ръката в лакътя образува прав ъгъл, значи е точния размер.

Облекло

Задължително е носенето на трислойно облекло на ски пистата. Външното облекло се състои от яке и панталон, които бранят от студения вятър. Вътрешното ски облекло е представено от термобельо, което брани от изпотяване.

Ски автомати

Това са механизмите, които застопоряват ски обувката върху ските. При евентуално падане те освобождават обувката от дъската, с цел предотвратяване на наранявания. Чувствителността на автоматите е изключително важна и се измерва в DIN. Индекса на DIN се определя от специалистите в ски сервиза и се равнява на индивидуалната телесна маса. При повечето хора той е 4-10, а за децата между 3-8 от средната скала.

Ски обувки

Това е другата най-важна част от екипировката за бялата писта. При начинаещи скиори се препоръчват по-меки, заради оптичната опора, която създават и възможност за бавно каране. При опитните са по-подходящи по-твърдите, които са и по-гъвкави и развиват по-голяма скорост. Твърдостта на ски обувката се обозначава с флекс индекс. По-високата стойност значи по-голяма твърдост. От важност е закопчалката на ски обувката, която регулира дължината на захващане. Щраймерите са микрорегулируеми. Препоръчителни са ски обувки в модели с метални закопчалки, защото са по-издържливи от пластмасовите.

Покупка на ски екипировка или под наем

Ако имате намерение да карате ски по-малко от 10 дни на година, то по-алтернативен вариант е вземане под наем на такива. Самата екипировка изисква поддръжка и грижа, място за съхранение, както и голямото носене по летища, автобуси и т.н. Специалистите препоръчват единствено ски обувките да се вземат според размера. Собствените ски обувки могат да се коригират и притежават специални възглавнички за краката. На пролетните и есенни разпродажби се предлагат и по-достъпни такива, както и в най-близките магазини за спортни стоки.