Херпес – предадава се с целувка

Херпес

Херпес – знаете ли, че се предадава с целувка

Херпес лабиалис се проявява върху устните. Често той е наричан „стресница“ и се обяснява с понижаване на имунитета. Характерната му проява е болезнено и парещо усещане.

Латинското му наименование идва от вирусна HSV-1, който се разпространява по устни, нос, бузи и уста. Предава се, чрез докосване, целувка, общи прибори за къпане, кърпички и ножчета за бръснене.

Симптоми за херпес:

Проявата на първи признаци за херпес става от 2 до 20 дни и след контакт със заразен. Носителят на вируса е най-силно заразен, когато има мехур, който предстои да се спука. Херпес симплекс не може да се предава по време на неактивния период.

Първи признаци за поява на херпес:

Само един-два дни са достатъчни на мястото на заразяване да се появяват болка, сърбеж, парене, изтръпване; Малко по-късно се появяват мехури пълни с течност. Наред с първите симптоми първата инфекция може да е заразна, да се появи температура, възпаление на лимфни възли, отпадналост.

Рискови групи на заразяване от херпес:

Повечето хора се заразяват от вируса на херпес в ранна детска възраст. Щом един път човек е заразен, вирусът остава „кротко“ да живее в него и да чака удобен момент да се прояви. За провокирането му множество външни фактори могат да окажат влияние. Такива са стрес, парни бани, отслабване на имунитет, покачване на телесна температура и други. При жените може да се появи херпес по време на менструация или хормонални нарушения.

Народни терапии, срещу херпесвирус:

Херпесът преминава от само себе си и не изисква никакво специално лечение. Единствено за облекчаване на симптомите може да се наложат някои мехлеми, пудри, пасти или спрейове за третиране на заразеното място. В основата на трайното излекуване от херпесвирус е заложено подсилването на имунната система. Препоръчителни са капките прополис, таблетки жен-шен или подправка джинджифил, скилидки чесън или японски гъби – рейши, майтаке, шиитаке. Витамин С, витамини от група В, цинк и желязо в големи дози, също спомагат укрепване на имунитета. Пчелният мед се бори с всякакви вируси и засилва имунитета. Капки изцедени от сока на листо алое, също подсилват имунните сили и допринасят тонуса и здравия вид на кожата. Чай от мента е много ефикасно средство, срещу херпеси. Някои чайове помагат и при Болки в гърлото.

Важно:

Никога не бива да се чешат или разраняват мехурите на херпес. Хората страдащи от сериозни болести със слаба имунна защита не бива да имат контакти със страдащи от херпес. Такива могат да доведат до смъртни случай за слабия и болен организъм. Най-тежката проява на херпес може да доведе до слепота. Образуването на мехур в областта на окото изисква задължителна консултация с лекар.