Светският живот с почивка в Банско

Банско курорт

Посещавайки един от най-големите и впечатляващи курорти на страната Банско, няма как да не останете опиянени. Било то от магията на минало, култура и история, пресъздадени в музеи, автентични възрожденски къщи; било то от лукса на съвремието, претворен, чрез хотели, механи, ски писти и всякакви културни събития.

Така за всеки гост стъпил в Банско природа и свежест от Пирин планина, красиви пейзажи и панорами се откриват в необятна шир.

Механи в Банско – малки сгушени къщурки, преобразени в чудни механи са разположени из различните част от Банско. Всяка от тях има уникален интериор и оригинални запомнящи се имена дадени им от миналото. Сред тях по-известни са „Кукери“, „Чубанов хан“, „Ловна среща“, „Метоха“, „Дедо Пене“, „Бански айдути“, „Зехтинджиева къща“ и още, и още. В кухнята на всяка от споменатите механи се приготвят чудни мезета и български традиционни ястия – чобански шиш, банска капама, катино мезе, сменка, бански старец, катък, кървавица, шужук, овчи млека, дропка, банска кустурета, чомолек, агнешки специалитети, погачи и домашни питки. Сравнен с Мелник, в Банско няма винарни, а сервираните в механите вина са от чужди региони.

Хотели в Банско – в целия регион на Банско и околността има множество малки и големи хотели, семейни хотели, апарт хотели, хотелски комплекси, къщи за гости, вили за гости. Всеки от тях може да отговори на българския джоб и предпочитания. В петзвездните хотели има игрища за голф, спа комплекси и чак до семейни къщи.

Ски писти на Банско – за най-висока точка на ски центъра се смята достигащата 2560 м. Най-ниската част на Банско е 1000 м. В Банско има 75 км. ски писти и трасета. От тях 35% са предвидени за начинаещи, на 40% от терените се простират ски писти за напреднали, на 25% са местата за каране на ски за напреднали скиори и сноубордисти. Общо на 80% от трасетата има машини за изкуствен сняг, а зимният ски сезон е гарантиран от месеците декември до май. Ски центърът предлага и 16 км ски път, осветление, изкуствен сняг. Функциониращи са кабинкова въжена линия, седалкови лифтове, ски влекове, детски ски влекове. На ски пистите в Банско са създадени и условия за нощно каране, има ски училища, модерно стрелбище за биатлон, предлагат се обучения по ски бягане и ориентиране.

Редовни културни събития в Банско – всяка година през първия месец на това място се провеждат множество културни събития. Тържествата започват с куклено шествие и новогодишен карнавал. За купата на Банско се борят състезатели по сноуборд. През цялата година на това място се организират всякакви забавни програми, фестивали, театрални и филмови постановки, състезания и турнири. Който и сезон от годината да е, в Банско има с какво да зарадва, развесели и разнообрази своите гости.

Полезна информация за имоти на Банско може да получите и директно от сайта http://imotibansko.com/.