Как да се преборим със сезонната умора

сезонна умора

Сезонната умора – какво трябва да знаем

На всеки човек се случва от време на време да се чувства уморен, а това може да се отнесе към списъка на сезонната умора. Зимата изтощава организма, наред с нея и многото вируси и грипни епидемии. Стресът и ежедневните натоварвания са друго на ръка…

Когато обаче умората трайно се настани в живота ни, трябва да си дадем почивка. Нито сънят, може да е единствен критерии, който да подобри състоянието, нито допълнителния прием на витамини. Значи е настъпило време да потърсим доктор.

Ако и вие имате усещане, че животът ви е низ от несправедливости, че никой не ви разбира, а вие самите се блъскате като „вода в бряг“ и обратно на очакванията и всичките несгоди, ви затрупва именно тя „умората“ , значи е настъпило време да си дадете равносметка. Ето, какво е мнението на специалистите:

Кой може да измери умората

Ако посетите лекаря и ви изпише обичайните подсилващи имуностимуланти, добре. Но ако проблемът е по-сериозен може да се наложат редица изследвания. Да не споменаваме и фактори, които често хората пренебрегват забързани в ежедневието. Такива могат да са прекаран грип на крак, зъбобол, проблеми в семейството – съпруг, подрастващи деца, болни родители и на всичко това като капак таргети и недостижими пиедестали в службата. Всичко това в един момент дава отражение не на друго, а на здравето. Ако става дума за синдром на хроничната умора, наред с типичните му заболявания и оплаквания, силната преумора, трябва да се усеща поне половин година, за да може да се диагностицира като такава. Кой и по какъв начин може с точност да диагностицира умората – изследванията на много учени до сега не са затвърдили крайна теза. Не е съвсем ясна и причината за самото заболяване. Няма ясно установено и изградено лекарство.

Жените ли са потърпевшите

Синдромът на хронична умора може да трае няколко месеца, а в по-тежки случай и години. Страданието може да е поносимо, но често може да е провокирано или да доведе човек до инвалидната количка. Болните се оплакват от мускулна отпадналост, умора при движенията, изтощаване до краен предел, покачване на телесната температура, сънливост, болки в гърба и т.н. Често симптоми на физически дискомфорт са примесени с психични – раздразнителност и нервност, чувствителност, депресивни състояния, лош сън, проблеми с храносмилане, болка в главата, припадъци. Чувството на умора може да е съпроводено и с редица други недостатъци, за които свидетелстват изследванията след направата на имунологични тестове.

Лоялните винаги си патят

Умората е съвсем нормално състояние, в което тялото подава сигнал, че е на предела на силите си. Грешката, която повечето хора правят е, че не отдават значение на този фактор и той ескалира в тях. За кратко може да бъде „потушена“ умората, но реално тя не е лекувана, нито провокаторите й са премахнати. Това представлява нова опасност, още по-голяма за организма, която след поредното потискане „избива“ в сериозен здравословен проблем или се превръща в хронично заболяване. От второто страдат 2/3 от населението на планетата, предимно в развитите страни.

През изминалите години редица психологични и психиатрични аспекти влияят над хроничната умора. За това доказват и японските учени. Според тях оплакванията и смущенията, често са част от процес наречен психосоциален стрес. Причините за тях се коренят в неврологични, имунологични, ендокринни фактори.

Според такива психосоциалният стрес може да бъде генетически заложен. Така в ритъмът на съвременният живот, човек може да се почувства смачкан, а надпреварата да го изхвърли от там. Тези, които не успеят да се справят най-често са лоялните служители. Това са или работохолици или хора, които държат на изрядността. Такива хора най-често не успяват да сложат вътрешна граница между успех и стремеж  и лични възможности заложени в организма.

Почивка като терапия

Често пострадалите от Синдром на хроничната умора се налага да се справят и да помагат на здравите около тях. Това допълнително изчерпва енергията им. Откъсване от „гнездото“ с проблеми, било то работното място или семейното огнище може значително да подобри състоянието на потърпевшите. Така лекарите предписват лечение далеч на релаксиращо място и в период в зависимост от заболяването. Добрият сън, повече витамини, имуностимуланти, противоалергични спиращи възпалителни процеси и други са само част от профилактиката на целия организъм. Леки физически упражнения и ежедневни разходки също са включени в списъка с възстановяващи процедури. След пълното възстановяване от синдромът на хронична умора, човек се връща отново към обичайният ритъм на живот. Това обаче колко бързо, по какъв начин и още редица въпроси са строго индивидуални. В не редки случай, ако главният виновник за стреса е била работата се препоръчва смяна на такава. Изключително важно и след процеса на възстановяване е пациентът да бъде подкрепян от семейството си.

Вижте и списък с Топ 3 минерали, които се справят с пролетна умора.