Топ 7 съвета за здравословно хранене на деца

здравословно

Питате се, що е то здравословно хранене на деца? Нека обърнем внимание на нездравословното.

Неправилното хранене в детска възраст носи опасни последици и не трябва да се стига до него, за да се замислим за здравословно хранене на деца.

В случай, че и вашият малчуган не получава здравословно хранене на деца, в т.ч. достатъчно белтъчини, минерални вещества, витамини и въглехидрати, значи е настанало време да промените ситуацията.

Всичко това може да забави растежа и развитието му, от друга страна децата, които преяждат увеличават риска от някои потенциални заболявания.

Здравословните продукти, трудно се справят с конкуренцията от сладки изкушения, чипсове, хамбургери, пици, ход дози. Ето, защо е важно да се научите да поднасяте на детето оформена забавно, красиво и с много любов храна.

Пред какво трябва да се изправите, за да решите този проблем, предлагаме ви сега да научите.

Топ съвети за здравословно хранене на деца

  • Отговорността на родителя – вкусовите предпочитания у човек се формират в ранна детска възраст. Още на 2-3 години малкият човек ясно заявява кое желае и кое не да изяде. Ако предложеното меню не е съвсем по вкуса му, много вероятно е да капризничи или напълно да откаже храненето. По този начин детето започва да приема храни, които не задоволяват здравословните му норми, а от там имунитетът отслабва и децата често боледуват. За да расте здраво и да се развива правилно хлапето се нуждае от балансирана и разнообразна, богата на белтъчини, фибри, минерали, витамини, мазнини, въглехидрати. Като отговорност на всеки родител е целта „детето да се храни правилно“. За да се постигне това, обаче са нужни повече воля, търпение и подход.
  • Добрият пример – не е тайна, че всяко дете копира поведението на родителите си. Покажете вашето отношение към здравословното хранене на закуска, обяд и вечеря. Така не след дълго и малчуганът ще се стреми да ви подражава. Не забравяйте и колко важно е на трапезата да цари приятна и ведра атмосфера. Недопустимо е да се спори на масата, да се изясняват семейните отношения, да се стига до кавги и разпри. Нервната обстановка убива апетита. Гледането на телевизия също не е приемливо. Вниманието се насочва към екрана, вместо към храната.
  • Бабините вкуснотии – често любимците на бабите са черпени обилно с всякакви сладки изкушения. Започвайки от шоколадови бонбони, до пасти, торти, сладкиши и какво ли не. По-големите деца дори знаят, когато отидат „у баба“ на гости, къде са скрити кутиите с шоколадови бисквити, дъвчащи бонбони и т.н. Подобни ситуации не липсват и у дома. Опитайте да граничите тази сладка страст, защото освен излишни килограми, тя може да доведе захарната болест след себе си, увреждания на зрението и редица други. В групата на опасни сладки изкушения не бива да се забравят и газираните напитки, цеденият плодов сок може лесно да замести вредното, боядисано и ароматизирано безалкохолно. Ако се предлагат готови натурални сокове, то важно е да бъдат разредени с вода.
  • Заведенията за бързо хранене – веригите за фасфуд са навсякъде. Опитайте се да парирате детското внимание, колкото и да е примамено от тях. Не забравяйте, че всичко, което се предлага по тези места е мазно, калорично и нездравословно. Храните от бързите закуски са богати на промишлено преработени мастни киселини, вредни трансмазнини и всичко това се натрупва в детския организъм. По този начин рискът от сърдечно-съдови заболявания, диабет, туморни образувания и възпалителни процеси в бъдеще се увеличава двойно.
  • С внимание към етикетите – винаги четете състава на продуктите, които избирате. Някои храни предизвикват алергични реакции. Такива се съдържат в безалкохолните газирани напитки, бонбони, десерти, мармалади.
  • Междинни похапвания – подрастващите се нуждаят от междинни хранения. Диетолозите препоръчват енергийна стойност от закуската равняваща се на 250 калории. Менюто трябва да е разнообразно, състоящо се от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бедни на наситени мазнини и захар продукти. Нискомаслено кисело мляко, сандвич от ръжен хляб със зеленчуци и сирене, зелена салата са идеални за между храненията.

Още съвети за здравословно хранене на деца:

Всеки родител е „длъжен“ да спазва основните правила за здравословно хранене на детето си. Сред тях са – хранене по 5 пъти на ден, като се контролира обема на приемана храна;

Храненето трябва да става в определени часове и винаги на масата;

В менюто задължително трябва да присъстват храни богат на желязо, фибри и витамини.

Такива храни са извара, постно месо, риба, пълнозърнести изделия, плодове и зеленчуци; избягвайте да черпите детето със сладко преди хранене.