Как да се грижим за зъбите на кучето

зъбите на кучето

Знаете ли, какво показват зъбите на кучето

Знаете ли, че редовният преглед по венци и зъбите на кучето е толкова важен, както и ваксината за домашния любимец.

И ако не се вглеждате често в устата му, то добре е да започнете да го правите по-често. Болестите на устата могат да причинят болка и страдание за кучето, а за повечето кучета над 3 години заболяванията по устната кухина са често явление.

В разрез с това проучванията показват, че стопаните на много кучета смятат състоянието на зъбите на техните домашни любимци за нормално, само защото не са а ясно, по какви критерии да преценяват.

Орални здравословни проблеми

Варират от това дали зъбите са млечни, до поредица от заболявания по венците. Както здравето за устата и зъбния статус на човек трябва да се следи, така и това на кучето.

Кучетата също имат кариеси

Те от своя страна са като човешките разрушавания на зъбите. Специалистите казва, че здравата уста зависи от здравите венци и зъби. Така собствениците на кучета, трябва да имат практика в грижата за своите домашни любимци. Препоръчват се посещения при ветеринар поне един път на всеки 6 месеца.

Златен стандарт за орална грижа при кучето

Както при човека – всеки ден миене на зъбите. Такова трябва да започне в ранна възраст, за да се изгради като навик за кучето. Оралната грижа за кучето включва и даване на зъбна храна, която действа ефективно срещу отстраняване на зъбната плака.

Възрастните кучета

Имат по 42 зъба, но не служат единствено и само за хранене. Зъбите на кучетата са жизненоважни за много други задачи. Така например домашния любимец носи играчки, дъвче, играе с други животни и т.н. Зъбите са така важни за кучето, както ръцете за човека. Както при хората, така и при кучетата, зъбите се появяват два пъти в живота. Докато е малко кутре, кучето има 28 зъба, които са млечни. Първите от тях се появяват през третата седмица от раждането им и за около 12 седмици за в пълен комплект. Млечните зъби са заменяни с постоянни едва на 4-ти месец. Пълният комплект постоянни зъби е се запълва до 8 месечна възраст. Някои породи имат способността да задържат млечните зъби за по-дълго или да останат завинаги. Такива са Йоркширски териер. Вижте и кои са най-малките породи кучета. С такива случай, обаче трябва да се подхожда с внимание, защото млечния зъб има способността да задържа много повече плаки и натрупвания, които да доведат до болести по зъби и венци. Посещенията при ветеринар ще помогнат това да се избегне.

Парадонтит

Това е най-често срещания проблем, който може да се срещне по кучешките зъби. Най-често се причинява от бактерии и възпаления по венците, натрупване на зъбен камък, и плака, които калцират. Такива наслагвания и образования по зъбите дразнят венеца и предизвикват гингивит. Единствената превенция е с редовното почистване на зъбите на кучето. Миенето на зъбите и специалните храни за кучета имат способността да почистят зъбите и венците. Всичко става механично, без усилия от страна на стопанина и без дразнение на животинката. Активните съставки спомагат за предотвратяване на калцирането и премахване на зъбната плака. Натрупването на зъбен камък намалява и осигурява защита на венците.

Оралното здраве на кучето

Зависи от здравословното му хранене. От значение е в първите месеци от раждането си, кутрето да е гледно подобаващо и хранено с пълноценна и добре балансирана храна. Фосфор и калций са особено важни и формрат костното ниво и зъбно вещество. Липсата на достатъчен калций може да предизвика сериозни проблеми. Специалистите са единодушни, че малкото кутре трябва да се отглежда с добре балансирана и пълноценна храна. От значение е и това храната, която се дава на кучето, да бъде съобразена с размер, физическа активност и възраст.