Кърмене – най-добрият избор

Кърмене

Бебетата захранвани с кърмене получават най-доброто!

Майчиното мялко при кърмене е най-добрата храна за детето. Тя е видово специфична, има най-подходящия състав и се усвоява най-лесно от новороденото.

Идвайки направо от гърдата кърмата е стерилна и с температурата на човешкото тяло. Тя съдържа имунни тела, които потикат растежа на микробите и вирусите в червата. Тя създава условия за развитие на нормално намиращите се в червата на кърмачето микроорганизми, с което подтиска развитието на болестотворните микроби и вируси.

Защо казват, че майчиното кърмене е най-добрият избор?!

Кърмата предпазва от алергии към лактоза на кравето мляко, и изкуствените храни, които макар съобразени всякакви стандарти и изисквания не могат да са равноправни на майчината кърма. С кърмене се пести време. Кърменето е полезно и важно за правилното възстановяване на родилката (бързото и нормално свиване на матката).

Образуването на кърма започва постепенно, като в първите 2-3 дни преди идването на истинската кърма се отделя гъста, лепкава, жълта на цвят и богата на белтъчини, подобна на млякото течност – коластра.

Етапи в кърменето

И майката, и детето в началото имат проблеми с кърменето. Новороденото трябва да се научи да обхване с устата си гръдното зърно с пигментирания около него кръг, за да може да изсмуква добре кърмата. Майката от своя страна трябва да подава гърдата си правилно.

Първи стъпки в кърмене

При кърмене в седнало положение ръката, върху която се поставя кърмачето, трябва да се подпира върху стъпилия крак на майката. Кърмачето се приближава към гърдата, а не гърдата към кърмачето. За да не се запушва носът на детето, гърдата се обхваща между показалеца и третия пръст на свободната ръка и се придърпва малко назад. Кърмачето може да диша само през носа.

Състав на майчиното мляко

Кърмата е най-ценното, от което се нуждае новороденото в първите месеци от появата му на бял свят. Богатият състав на коластрата доставя всички необходими хранителни елементи за правилното израстване и развитие на бебето.кърмене