Естествени хранителни добавки или изкуствена храна

Моят дядо, все хранителни добавки е ползвал, а е преживял над 80 години!”

Това твърдение, предизвиква усмивките ни и провокира към дискусия. За съжаление, хората, които смятат така не са дарени с висока култура и нямат подход към профилактиката за здравето.

Често това са думи, изказани от хора, които се оплакват от главоболия, наднормено тегло, високо или ниско кръвно налягане, проблеми със сърдечно-съдовата и нервната системи.

Ако вземем под внимание факта, че въпросния дядо е живял в първата половина на 20 век, а ние живеем в началото на 21 век, то нещата се обръщат съвсем под друг ъгъл.

Качеството на добрите плодове и зеленчуци от онова време до сега е намаляло поне с 50%. Плодовете и зеленчуците са били в свежо състояние (не замразени). Месото е било също така истинско и натурално, защото пилетата, прасетата, телетата не са тъпкани с антибиотици и изкуствени храни, също така не са гледани на изкуствено осветление.

Въпросният дядо, едва ли е близвал сладко, за разлика на днешните времена – затрупват ни всякакви захарни и шоколадови изкушения; не се е движил с градски транспорт; не е ходил на работа сред лудница от хора, движение и хиляди мероприятия от ежедневието; не е пиел антибиотици, той всъщност дали е преживял и 3 вируса през целия си живот, толкова колкото един съвременен човек изкарва само за една година; не е ползвал рафинирано олио, захар; месо и хляб; не се е хранил с консерванти и оцветители; не е ползвал битова химия и така нататък и така нататък.

Стресът също е от основните бичове на здравето ни. Всички технологии и телекомуникации оказват влияние върху здравето ни – телевизор; компютри; мобилни апарати; трансформатори; ел. игри и прочие.

Със сравненията между онова и това време, може да изпишем цяла книга. Дали обаче си даваме равносметка за нездравословния свят, в който живеем. Дали поне малко усилия от наша страна ще са достатъчни, за да се защитим дори минимално от всичко влияещо негативно на нас и здравето ни?!