Отглеждане на Глориоза

Glorioza

Внимание – красиво и опасно цвете!

Цветовете на Глориозата представляват шест на брой извити венчелистчета. В краищата цветчетата са оцветени в червено и жълто.

От къде произхожда

Това растение се среща в природата, като екзотичен вид. Обитава предимно влажните места, тропиците на Африка са родното му място. Конкретно, според специалистите родината на Глориозата е Зимбабве, а там самата Тя е много популярна. В Европа е пренесена в началото на миналия век. Първо пристига в Англия, а от там се разпространява из целия континент.

Кога и как цъфти Глориозата

Харесва и топлината и светлината, но в никакъв случай, не бива да се оставя изцяло на силно слънце. Това растение се развива изключително добре в двора, затова и пролетта е идеалното време за пресаждането й от саксия в градината. Желателно е по време на цъфтежа да не се мести от мястото си. Добре е и да знаем как да подредим цветята в градината.

От колко вода се нуждае Глориоза

Умерените количества вода са подходящи за глориоза. Не бива нито да се наводнява, нито да бъде оставяна без влага. И двата случая могат да убият растението.

Каква почва обича глориоза

Леката почва и готовите смески за тропически растения са най-подходящи за нея. В периода на цъфтежа е добре да бъде подхранвана с течни минерални торове.

Как се размножава глориозата

Основно се размножава, чрез семена. Най-подходящ сезон за това е есента. Желателно е предварително да бъде подготвена почвата за глориозата и да се смесят по равни количества тор и градинска пръст. В тях се засаждат семената. Поникването на семена от глориоза е бавен процес, който трае 3-4 месеца. Друг метод за размножаване е, чрез грудка. Засажда се напролет. Прави се подготовка на отделните части като се оставят за няколко дни да образуват корички.