Форма и размери на полата

Речта трябва да бъде като женската пола – достатъчно дълга, за да покрие темата и достатъчно къса, за да събуди интереса“ – Уинстън Чърчил.

Каква е историята на полата и какво не знам за нея, нека научим сега:

история на полата

[bctt tweet=“Социолози и модни дизайнери определят „минужупът“ като „модна революция“. „]

Дългата история на полата изобилства с различни преврати и събития. Те започнали още в древното минало, когато римляните взе признали полата и я наложили като облекло, както за жени, така и за мъже. За тях аристокрацията не можела да носи подобия на дрехи, които носели гладиатори и войници. Днес одеждите, с които се обличали римляните ние наричаме дълга рокля или дълга пола.

[bctt tweet=“Времето на Ренесанса налага друг стил в модата на полите.“]

стилни поли и рокли

Те стават натруфени, изработени от тежка коприна, обшити с много бродерии.

В Европа се налага испанската мода в дамски поли.

Те са характерни с кринолонии и обръчи. Кринолините представляват телени обръчи и са типични за XIX в. По-късно се появяват и поли с твърд лен, втъкани конски косми и памук. За да се постигне желаният ефект на кринолини, жените трябвало да обличат още по 6 колосални фусти. Те не били много практични, нито за движения, нито за сядане, а в лятото дори създавали парников ефект.

видове поли

[bctt tweet=“Жертвите на модата са много по онова време.“]

Какво ли не правели шивачи в името на модата. Някои от обръчите вмъквани в дамските одежди били направени от дървени клонки, които се чупели, а за да се избегне това се поставяли и китови кости. Последните от своя страна тежали неимоверно много. Стомана, а по-късно и пластмаса замествали елементите в дамската пола по онова време с едничката цел да се запазят желаните форми.

Така времето на кринолините продължило докато в края на XIX в. обема в полата се запазва само отзад, а отпред е с напълно равна форма.

поли[bctt tweet=“Днес рокли с кринолина можем да видим само в булчински модели и бални рокли.“]

Съвременна сестра на познатата историческа рокля с кринолини е плисираната пола. Дължината й е до коляното и това бил хитът до средата на XX в. Виждали сме я в много Холивудски филми и до днес въздишаме по моделите от световни модни подиуми, които представят подобни модели, силно вталени в талията и много разкроени в ханша.

Няма две мнения по въпроса за дамската пола.

Тя е важен елемент от гардероба на всяка дама и от времето на фараони, до наши дни се пласира най-добре сред аудиторията почитатели на красиви и стилни облекла.

Видове поли:

класически поли

Класическа пола – известна още като полата Шанел, модерният евъргрийн представлява тясна, следва всяка извивка на тялото и е с дължина до коляното. Тази пола е класика и никога не слиза от модната сцена. Пола Шанел е удобна и всяка дама притежава поне една в гардероба си.

дълги поли

Дълга пола – това е полата с висока или ниска талия и с макси дължина. Тя се носи на специални поводи и е изключително подходяща за комбинации с блузи, обувки и бижута в различни съчетания. Облича се от млади и по-възрастни жени, на специални и ежедневни поводи, вечер и денем.

пола с воали

Пола с воали – въпреки, че най-голям хит постигат през 80-те години, поли с воали и набори са смятани за романтични и днес. Те са мини поли, миди поли и макси поли. Могат да се срещнат по-натруфени и по-обрани модели. В най-модната си версия тези поли се съчетават успешно с пуловери, строги якета, но не са за всяко телосложение.

плисета поли

Мъжка пола, плисе – и мъжете носели поли в различните етапи от човешката история. Въпреки, че често забравяме за този период, то и до днес за подобен стил в мъжките облекла напомня шотландския килт. Това е карирана поличка, която шотландците носят при официални събития.

поли с кринолин

 

Всички видове и модели поли разказват своята приказка за своето минало и история, за човешките вкусове. Днес много от тях може да видим само в старите късометражни филми, по музей или в колекциите на модни дизайнери, който под една или друга форма заимстват от промените на модата.

Любопитни факти за полите:

Коко Шанел –  предизвиква също така голям бунт в модната индустрия, както появата на мини полата. Тя облича жените в типичните мъжки панталони.

Мери Квант – британската дизайнерка събужда хорските коментари, като „подрязва“ дългата пола.

всичко за полата

Според легендата, това се случило по време на модно ревю през 1965 г. Преди появата на манекенките на Мери Квинт, една от тях едва се движела в дългата си рокля. Тогава модната дизайнерка се навежда и с ножицата отрязва полата с десет сантиметра над коляното. Оправданието пред медиите било, че е създала облекло, което позволява на жената да се движи, да се качва в градския транспорт, да ходи, да скача и тича.

плисирана пола

Томас Роулисън – той бил индустриалец, в чиято фабрика работели много мъже шотландци. Стилът на обличане бил традиционният с тоги, които наподобявали одеяла. Тези облекла пречели и създавали опасност от нараняване. Твърди се, че шотландският индустриалец бил практичен. Като гледал трудният и муден процес на работа на своите работници не издържал, взел ножицата и отрязал тогите до коляното. Така се зародил килтът. Самото наименование произхожда от “to kilt”, което в превод значело “увивам около тялото, опасвам се“.