Най-упорити петна по дрехите

петна по дрехите

Как да премахнем 11 от най-упорити петна по дрехите

Докато на силния пол сякаш му е все едно, че има петна по дрехите, пръски от блажна боя по костюма, жълти следи от скъпия парфюм по бялата риза или сос от барбекю по новата фланелка, то за съвременната лейди всичко това е истинско предизвикателство и чиста доза „големи нерви“.

Най-упоритите петна по дрехи

Отгоре на всичкото децата се прибират всеки ден с петна от кал по маратонки и чорапите. Колената на дънките са винаги в тревисто зелено, а шоколадът едва засъхващ, сякаш се усмихва от блузката, с двойно по-каратова „смайл“. На всичкото това, като за капак мастилото трайно се е настанило в раницата и вече видимо личи върху лицевата част. Ако това е част и от вашето ежедневие, научете сега за едни от най-упоритите петна и това, как да се справите с тях веднага:

Петна от блажна боя

Пресните петна от четката с блажна боя са едни от най-упоритите. Въпреки това все още имате шанс да ги отстраните, ако са още пресни. За целта използвайте разредител за боя, лакочистител или бензин. Натирите петната и оставете да престоят така няколко часа. След това изперете с всички препарати, които ползвате за ръчно или машинно пране.

Петна от боя за храна

Те са едни от най-лесните за отстраняване, защото в повечето случай са направени от естествени багрила. Ако не можете да отстраните петното, опитайте химическо чистене. Същите тези методи за почистване трябва да работят за кафе, чай и мастилени петна-, които също са се боядисват петна.

Протеинови петна

Те са органични и се срещат свободно в природата. Протеиновите петна включват неща като повръщано, пот и кръв. Тях може да третирайте с алкални разтвори за петна, отстраняването ще стане лесно, благодарение на самите протеини. Ензимни продукти могат да разграждат протеини и помагат срещу мазнини. Повечето почистващи препарати съдържат ензими и могат да се използват за почистване на протеинови петна.

Комбинирани петна

Това са петна от сосове (барбекю сос, кетчуп, лют сос), грим (червило, основа на фон дьо тен, сенки за очи) и пастели. Те са комбинация от различни видове петна. За целта първо, изплакнете всяко петното със студена вода. Внимателно разтъркайте с детергент в основата на петното. Изплакнете перилния препарат и приложете стик или перат върху петното.

Сладолед и други петна с млечен произход

Млечните петна са протеинови петна, защото те са биологични по своята същност (т.е. от животни). Пресните петна трябва да се напояват и да се разтриват със студена вода преди пране. Ако петното е изсъхнало, изстържете с четката всяка коричка. Накиснете до няколко часа в студена вода с препарат или ензим (който разгражда петна на протеинова основа, като яйце, трева и кръв, така че препарат да заработи по-ефективно). Изпере в топла вода. Ако петното остане, кисне още 30 минути. Ако остане някакъв цвят след петното накиснете в безопасна за плата белина.

Петна от плодове и плодов сок

Това са петна от естествени багрила в плодовете, които често се оказват упорити. Изперете с перилен препарат в безопасно за плата горещата вода. Не използвайте сапун, тъй като сапунените са базирани продукти и биха могли да направят петното постоянно. Накиснете трудните петна в продължение на 30 минути в един литър топла вода и една чаена лъжичка ензимен продукт.

Стари петна

Премахването на стари петна или от определен тип могат да изискват измиване с белина, съобразно тъканта. Ако захарите не са отстранени, кафявото петно ще се появи, когато кърпата се нагрява в сушилнята или ако захарта е карамелизирана. Този ефект е чудесен за крем брюле, но не толкова прекрасен върху любимата бяла блуза.

Петна от трева са също петна от естествена боя

В комбинация от протеини и други органични вещества, смесени с хлорофил, ксантофили и каротеноиди може да повлияят в полза срещу самото петно. За упорити петна като трева, накисването в разтвор от хладка вода и ензими, за най-малко 30 минути е достатъчно. Не използвайте гореща вода, тъй като тя ще коагулира белтъка и ще направи петното по-трудно за премахване. Ако петната остават, накиснете още 30 минути. След накисване, изперете в топла вода, както обикновено.

Калните петна са протеинови петна

Преди да накиснете в разтвор отмийте грапавата част от земята по тъканта. След това направете разтвор на 1 кварта топла вода, 1 чаена лъжичка течен детергент и 1 супена лъжица бял оцет в продължение на 15 минути. Изплакнете с вода. Ако петното продължава да стои използвайте гъба със спирт, след това изплакнете с чиста вода. Петното може да се накисне и в ензимен препарат за 30 минути или да се добави белина, ако на етикета е упоменато, че е безопасно за плата.

Петна по дрехите от сос за барбекю

И други доматени петна трябва да се потопят в хладка вода, 1/2 чаена лъжичка течен детергент за съдове и 1 супена лъжица оцет в продължение на 30 минути. След това се изплаква. Ако петното остане, предварително третирайте зоната с предварително измиване за отстраняване на петна, течен перилен препарат или паста от прахообразен препарат и вода. След това измийте с топла вода. Ако петното остане се накисва в ензимен продукт за най-малко един час или една нощ. Някои почистващи препарати съдържат ензими. Изпере в топла вода. Не използвайте гореща вода или сушене с горещ въздух.

Петна от кафе

Това е поредното багрило петно, но сметаната или млякото в кафето е протеин. Следователно ще искате да третирате петното докато е прясно, веднага със студена вода. Ако сте у дома, съблечете дрехите и добавете перилен препарат директно върху петното и търкайте заедно със студена вода. Накиснете във водата за 30 минути, трийте препарат на всеки 5 до 10 минути. Ако петното не бъде отстранено, опитайте с повтаряне на стъпките.

Вижте и за Почистване дивана, според всички правила.

За по-големи петна, нанесете бял оцет директно над петното и смесете със студена вода. Разтрийте петно с гъба. Може да използвате и сода за хляб като алтернативно решение.