Диета с вода или как да се отървем от излишните запаси

Кога по-подходящо време да поговорим за силата на водата и диета с вода, от самия разгар на лятото. И докато непрестанно слушаме за ползите от приема на вода, много от нас са измъчвани не толкова от жажда, колкото от мисълта за водни запаси в телата.

Какво не знаем за водата, как да се отървем от излишните количества натрупани като проблемни зони по телата. Кое е от полза и кое вреди на фигурата ни, нека научим сега от тази диета с вода!

[bctt tweet=“В организма на човек се съдържат най-малко 70% вода!“]

Водата е налична, както в тъканите, така и в органите, така и в клетките. Когато обаче количествата минават определените норми, това веднага и видимо личи върху тялото.

Човешкият организъм има способността да регулира съдържанието на вода. Тази роля се изпълнява от бъбреците. В някои момент,  нарушенията или други фактори могат да доведат до задържане на водата. Тогава усещането за „раздуто“ и тежест в краката, подуване и отоци е повече от неприятно.

Едни от външните фактори могат да бъдат премахнати или ограничени. Такава е солта в храната. Проблемът идва, когато отоците са предизвикани от заболявания, а сърцето и лимфната система са пряко свързани с някои от тях.

В случай, че проблемът свързан със задържане на вода не е здравословен, то за да се отървем от излишните количества е добре да се водим по някои съвети, дадени ни от специалистите.

Диета с вода:

Пийте повече вода – тук напълно важи приказката „клин, клин избива“. Kогато организмът изпитва недостиг, той трупа запаси. С чаши дневно ще доставите необходимата доза и ще се избавите от излишната вода. Наред с това ще стимулирате работата на бъбреците.

Яжте зеленчуци и плодове – избирайте аспержи, цвекло, лук, грах, магданоз. Всички те са естествени диуретици.

Използвайте растителни подправки – джинджифилът помага за изхвърляне на излишната вода от тъканите. Наред с него може да ползвате и чаша зелен чай всеки ден.

Избягвайте солта – откажете се поне временно от всички обилно осолени храни – сушена риба, чипс, бекон, маслини, консерви.

Спортувайте ежедневно – физическата активност спомага за разширяване на кръвоносните съдове, а по този начин водата много по-лесно се отделя от организма. Дори активното ходене може да е достатъчна алтернатива за справяне с излишната вода.

Ограничете захарта – внимание обърнете на простите въглехидрати. Такива се съдържат в газираните напитки и сладките десерти. Тези „бели“ убийци покачват инсулина в кръвта, а това от своя страна обяснява задържането на вода.

Парирайте стреса и напрежението – откритие нещо, което ви удовлетворява и всеки ден отделяйте време за него. Това може да е хоби, любимо предаване, среща с приятели, спорт, книга и т.н. Медитацията и йогата се справят успешно със стреса.