5 стъпки, за да получиш онова, което ти се полага

Нямаш идея, кога се изтърколи времето и вече половината от годината е отминала. Време е за лятно настроение, почивка, отпуски, срещи с приятели и може би море. Всичко, звучи страхотно, но като, че ли нещо все не ти е достигнало, усещаш празнина или непълноценност. Искаше ти се в новата година да беше започнала по-успешно за теб. Имаше нужда от рестарт, но уви и това не те сполетя. Плановете за много професионални успех сякаш останаха мираж…

Сега е време да се пренасочиш на нова вълна, да се успокоиш и да научиш как в оставащите 5 месеца да направиш така, че когато дойде краят на годината да си успешно реализирал се човек – по-мъдър, по-щастлив и най-вече по-пълноценен. За целта:

Advertisements

Не отхвърляй позитивизма в живота си – според американски психолози един от проблемите на съвременния човек е, че не умее истински да се зарадва на комплимента, да благодари или да приеме помощ от друг. Съвременният човек е свикнал да се затваря вглъбен в мислите и целите си; да се справя с проблемите сам и да отхвърля подложената помощ. Това, се дължи до голяма степен на факта, че като деца сме възпитавани да даваме повече, отколкото да получаваме, а истината е, че за да сме щастливи хора ни е необходимо и от двете.

Научните експерименти показват, че ние хората, често изпитваме вина или се чувстваме задължени да се раздаваме. Като обяснение за това те поставят социалната нагласа, че това са хора, с които работим, които са наши роднини или приятели. Към всички тях изпитваме морално задължение, едва ли не да се раздаваме безрезервно. Но! Съществува един удивителен, а освен да даваме, ние се нуждаем и от това да получаваме. Специалистите заключват в тезата си, че колкото повече грижи, внимание, помощ, комплименти и подкрепа получаваме, толкова по-щастливи и всеотдайни ставаме. Когато получаваме се чувстваме обичани, а това е важно за позитивната ни нагласа. Когато даваме повече от това да поучаваме имаме усещане, че това започва да тежи.

Научи се да дишаш правилно – стресът е в пирамидата на нашето ежедневие. Той ни изтощава и убива всяка капчица настроение и позитивна нагласа. Психолозите съветват, че за да се справим със стреса трябва да се научим да дишаме. Научно е доказано, че начинът, по който дишаме играе важна роля за физическото и емоционално състояние у човека. С белите дробове изхвърляме повече токсини, отколкото, с която и да е друга част от тялото си. Когато дишаме ритмично и дълбоко сами се успокояваме и започваме да гледаме позитивно на живота.

Психолозите дават за пример едно лесно упражнения: Преди да е настъпила кризата на задух, в резултат на тежко изпитание или премеждие, пред, което е поставен човек, трябва за няколко минути да се отдели на усамотено място. Затварянето на очите ще изолира от средата, а дълбоките вдишвания и издишвания ще освободят цялото натрупано ежедневие и стрес. Така мисълта ще заработи по позитивно и тогава може да си представим, че целите сме озарени от светлина. На следващият прием въздух може да си представим, че стаята се изпълва със светлина, след това сградата, в която се намираме, а на петото вдишване целия град. Изведнъж самите ние ще сме озарени, по-спокойни и по-уверени пред изпитанието.

Наслаждавай се на всичко заобикалящо те – рядко забързани в ежедневието намираме време дори за обичайните неща. Според специалистите дори момента на хранене е важен и може да засити не само сетивата ни, но и душата. Това обаче ако не бързаме и се храним на маса, с добре подредена обстановка, без телевизия, компютър, движение или мобилния телефон. Някои смятат, че това е романтика. Тя съвсем не е само за влюбените.

Начинът, по който дъвчем храната, усещане на аромата, любуването над всяка секунда, всеки детайл ни кара да обичаме живота и да му се радваме. Започнете да отдавате значение на детайлите и нека това започне с хранителните навици. Забравете за закуската по време на път към работа. Забравете за всички телефони и интернет връзки докато вечеряте. Насладете се на 20-30 минутно бавно хранене, за да усетите това, което ядете не само със стомаха, но и с всяко от сетивата си.

Приемай комплиментите – „комплимента покачва не само самочувствието, но и настроението ти“. Той е „хапчето, от което всеки човек се нуждае, независимо от пол, възраст, социално положение.

Приемай помощта на другите – от малки сме учени, че молбата за помощ е признак за слабост. Тогава, какво остава ако заплачем. Истината е, че няма човек на планетата ни, който да разбира и умее всичко и който да не е плакал. Така, че спокойно и ти имаш право да си тъжен, да помолиш за помощ. Затова и колкото по-рано се научиш да приемаш помощ, толкова по-рано ще имаш успехи и ще си по-щастлив.