5 стъпки, за да получиш онова, което ти се полага

5

Съществуват поне 5 начина да получиш онова, което ти се полага

Нямаш идея, кога се изтърколи времето и вече половината от годината е отминала, а има поне още 5 неща, които не си направил. Време е за лятно настроение, почивка, отпуски, срещи с приятели и може би море.

Научи тези 5 стъпки, за да получиш онова, което ти се полага

Всичко, звучи страхотно, но като, че ли нещо все не ти е достигнало, усещаш празнина или непълноценност. Искаше ти се в новата година да беше започнала по-успешно за теб. Имаше нужда от рестарт, но уви и това не те сполетя. Плановете за много професионални успех сякаш останаха мираж…

Сега е време да се пренасочиш на нова вълна, да се успокоиш и да научиш как в оставащите 5 месеца да направиш така, че когато дойде краят на годината да си успешно реализирал се човек – по-мъдър, по-щастлив и най-вече по-пълноценен. За целта:

Не отхвърляй позитивизма в живота си

Според американски психолози един от проблемите на съвременния човек е, че не умее истински да се зарадва на комплимента, да благодари или да приеме помощ от друг. Съвременният човек е свикнал да се затваря вглъбен в мислите и целите си; да се справя с проблемите сам и да отхвърля подложената помощ. Това, се дължи до голяма степен на факта, че като деца сме възпитавани да даваме повече, отколкото да получаваме, а истината е, че за да сме щастливи хора ни е необходимо и от двете.

Научните експерименти показват, че ние хората, често изпитваме вина или се чувстваме задължени да се раздаваме. Като обяснение за това те поставят социалната нагласа, че това са хора, с които работим, които са наши роднини или приятели. Към всички тях изпитваме морално задължение, едва ли не да се раздаваме безрезервно. Но! Съществува един удивителен, а освен да даваме, ние се нуждаем и от това да получаваме. Специалистите заключват в тезата си, че колкото повече грижи, внимание, помощ, комплименти и подкрепа получаваме, толкова по-щастливи и всеотдайни ставаме. Когато получаваме се чувстваме обичани, а това е важно за позитивната ни нагласа. Когато даваме повече от това да поучаваме имаме усещане, че това започва да тежи.

Научи се да дишаш правилно

Стресът е в пирамидата на нашето ежедневие. Той ни изтощава и убива всяка капчица настроение и позитивна нагласа. Психолозите съветват, че за да се справим със стреса трябва да се научим да дишаме. Научно е доказано, че начинът, по който дишаме играе важна роля за физическото и емоционално състояние у човека. С белите дробове изхвърляме повече токсини, отколкото, с която и да е друга част от тялото си. Когато дишаме ритмично и дълбоко сами се успокояваме и започваме да гледаме позитивно на живота.

Психолозите дават за пример едно лесно упражнения: Преди да е настъпила кризата на задух, в резултат на тежко изпитание или премеждие, пред, което е поставен човек, трябва за няколко минути да се отдели на усамотено място. Затварянето на очите ще изолира от средата, а дълбоките вдишвания и издишвания ще освободят цялото натрупано ежедневие и стрес. Така мисълта ще заработи по позитивно и тогава може да си представим, че целите сме озарени от светлина. На следващият прием въздух може да си представим, че стаята се изпълва със светлина, след това сградата, в която се намираме, а на петото вдишване целия град. Изведнъж самите ние ще сме озарени, по-спокойни и по-уверени пред изпитанието.

Наслаждавай се на всичко заобикалящо те

Рядко забързани в ежедневието намираме време дори за обичайните неща. Според специалистите дори момента на хранене е важен и може да засити не само сетивата ни, но и душата. Това обаче ако не бързаме и се храним на маса, с добре подредена обстановка, без телевизия, компютър, движение или мобилния телефон. Някои смятат, че това е романтика. Тя съвсем не е само за влюбените.

Начинът, по който дъвчем храната, усещане на аромата, любуването над всяка секунда, всеки детайл ни кара да обичаме живота и да му се радваме. Започнете да отдавате значение на детайлите и нека това започне с хранителните навици. Забравете за закуската по време на път към работа. Забравете за всички телефони и интернет връзки докато вечеряте. Насладете се на 20-30 минутно бавно хранене, за да усетите това, което ядете не само със стомаха, но и с всяко от сетивата си.

Приемай комплиментите

„Комплимента покачва не само самочувствието, но и настроението ти“. Той е „хапчето, от което всеки човек се нуждае, независимо от пол, възраст, социално положение.

Приемай помощта на другите

От малки сме учени, че молбата за помощ е признак за слабост. Тогава, какво остава ако заплачем. Истината е, че няма човек на планетата ни, който да разбира и умее всичко и който да не е плакал. Така, че спокойно и ти имаш право да си тъжен, да помолиш за помощ. Затова и колкото по-рано се научиш да приемаш помощ, толкова по-рано ще имаш успехи и ще си по-щастлив.