Почистване дивана, според всички правила

Почистване дивана

Меката мебел не е евтина и, разбира се, искате да продължи да изглежда като нова за по-дълго. Тогава научете за почистване дивана:

Истината обаче е друга. Диванът и фотьойлите, особено тези, които са в дневната и на които минава половината от живота ви, прекалено бързо стават мръсни, мазни, покрити с боклук от ежедневието или козина на домашните любимци. Отнема няколко години, обичания диван все повече занемарява вида си.

Какво трябва да направите при почистване дивана?

Калъфите могат да се изперат

Най-често горните възглавници на дивани и фотьойли са направени с подвижни капаци. Те могат да бъдат извадени и измити отделно, заедно с декоративните калъфки от дивани и възглавници. Не се увличайте в това и не мийте калъфите твърде често. След измиването, те леко са деформирани и цветът може да стане по-блед. Преди да измиете, не забравяйте да видите препоръките за грижа по тъканта. Изберете деликатна програма за пране.

Ако възглавниците са изгубили формата си и започва да падат, можете да възстановите формата, като вкарате допълнителна пяна или стари кърпи.

Тапицерията минете с прахосмукачка

Премахнете всички възглавнички от дивана и вакуумирайте цялата повърхност с помощта на кръгла четка с дълъг косъм.

Ще ви трябва:

сода;

сито;

етерично масло (по избор).

Леко изсипете сухата сода за хляб върху повърхността на дивана. По-удобно е да направите това с фино сито. За да добавите приятен аромат, може да поставите няколко капки етерично масло към содата, например лавандула. Оставете сода по тапицерията за няколко часа. Не бършете с парцал и не мокрете тапицерията по това време. След това внимателно подсушете цялата повърхност.

Отстраняване на мазни петна от дивана

Добавете в половин литър вода 1 чаена лъжичка амоняк и 2 супени лъжици лимонов сок. Внимателно навлажнете гъбата с разтвора избършете петна.

Почистване дивана от петна вино

За да премахнете петна от вино по дивана, вземете водороден прекис и течен сапун в съотношение 1: 2. Избършете петата, преместете се от ръбовете до центъра й и изчакайте няколко минути. След това внимателно извадете продукта, като се опитате да не овлажнявате тапицерията прекалено. Излишната течност може да проникне в дивана и да образува грозни петна.

Виното може да се обработва и с водка. Изчакайте да се абсорбира и избършете с леко влажна гъба.

Извадете бримките с игла

Тези, които имат домашни котки, вероятно са запознати с този проблем. Меката мебел, столове и кресла неизбежно са покрити с вдлъбнатини и бримки от техните нокти. Прикриването на някои от тях може да стане с внимателно защипване и втъкаване в плата с игла.

В никакъв случай не трябва да отрязвате бримките и е по-добре да използвате тънка игла или игла за бродиране и леко да издърпате буфера от другата страна.

Ако нито един от тези съвети не помогне, помислете за Поделение с безплатен демонтаж на стари мебели с извозване и изхвърляне.