Какво не знаем за депресията

депресията

В крайна сметка мисълта за самоубийство, не е толкова абсурдна, колкото навярно изглежда. Често за миналите по дългия път на депресията това се оказва единствен изход от нея.

Самото вземане на решение се взема за част от секундата и никой не е застрахован. Дори здравомислещите хора изпадат в такива ситуации, а душевните страдания са най-опустошителната стихия.

Оковите на депресията

Истината е, че самоубийците не искат смъртта, а имат нужда от помощ. Те не желаят смъртта, но и не желаят настоящия си живот. Това са само част от мненията на психолози и психотерапевти, които потвърждават твърдението, че всеки от нас има нужда от внимание, обич, утеха, разбиране.

Какво не знаем за депресията

В резултат на натрупване на различни фактори, сред които разправии, безсъние, натоварване.

Организмът не успява сам да се дезинтоксира, а това на следващият ден се отразява на работоспособността, над мисловната и физическа активност. Изниква въпросът, какво става, ако под такова напрежение изкараме цяла седмица, месец или година?!

Ако за това време нищожен вирус или друго заболяване не покруси организма, то психиката на човек тотално изпада от класацията на „адекватно състояние“. Настъпва момент, когато съзнанието не приема реалността. Тогава черни мисли обземат до вчера здравия разум и всяко нещо, което на пръв поглед е „шега“ на ежедневието се превръща в проблем без решение. Тогава е най-лесно, човек да избере смъртта за единствен изход.

„Усмихнатата депресия“

Въпреки, приетите схващания, депресията не е състояние, което лесно се диагностицира, споделят специалистите.

Една от най-честите й вариации е „усмихнатата депресия“. Сред проявите й няма лошо настроение, но човека засегнат от нея, често страда от болки в стомаха, зъбобол, сърдечни аномалии.

Всички изследвания показват, че видимо няма здравословен проблем, но реално изпитващият го усеща, че нещо не е наред!

История за депресията

Тя разказва за жена, която вечно се оплаквала от болки в зъбите. Когато извадили всичките й зъби, тя продължила да се оплаква от зъбобол. Тогава екип от стоматолози, невролози и психолози започват да търсят проблема. Оказало се, че давайки антидепресанти на жената, тя спряла да се оплаква от болезнените усещания.

Изводът не е, че трябва да извадите всичките си зъби или да стигате до други крайности, а, че трябва да потърсите проблема първо дълбоко в самите себе си и в начина на живот, който водите.

Много често ежедневните проблеми, могат да се окажат разковничето на здравословен проблем.

Следва продължение….