Депресия и пътят към духовното или вътрешното аз

депресията

Депресия и пътят към духовното

Както боли зъб, (а всички сме чували, че от зъбобол може да се умре), така може да боли и душата“. Специалистите са на мнение, че в такива ситуации е добре да потърсим психолог, вместо да оставим проблемите да ни товарят.

Депресия и моето вътрешно аз

Оказва се, че депресията може да доведе до крайности всеки, но всеки е различен и преживява нещата по индивидуален начин. Това, разбира се, не означава, че широкият диапазон от състояния не се отразява на всеки. Така например щастливите хора преодоляват по-лесно проблемите. Те за кратко време се справят с тях. За тъжните хора, нещо на пръв поглед дребно, може да се стори бездна без край.

Не бива да подценяваме тези симптоми у околните, защото ако за нас нещата изглеждат лесно решими, то за други може да са непосилна задача. Или казано по-друг начин:

„Ако на нас ни е „широко около врата“, това не означава, че другите не страдат. Никой не може да каже, под какъв „ъгъл“ ще се завърти утре колелото на живота и от коя страна ще се озовем.

Стремежът към перфеционализъм

Всъщност, оказва се, че стремежът към перфеционализъм е израз на вътрешна несигурност, в която всеки от нас се стреми да подреди нещата. Това се случва по начин, че да не бъде изненадан в извънредна ситуация и неприятно.

Някои психолози, наричат това свръхчувствителност. Това е качество у някой хора, което подтиква към крайни мерки. Последните, могат да помогнат за избавяне от депресията, именно и само, чрез намиране на изход в самоубийството.

Реално, колко му трябва на чувствителния човек да изпадне в депресия?!

депресивни състояния

И за жалост човешката крехкост и ранимост не са лечими!

Уязвимостта е присъща, но тя е част от съществуването ни! Може единствено да тренираме себе си и да се научим да приемаме неуспехите.

И не забравяйте, че винаги е добре да има с кого да споделяте тревогите си, за да може да ги преценявате по-добре.

В тоя ред на мисли, както каза една позната доктор: „За какво му е на човек да се пречиства и какво означава да очистиш организма си. Та, нали природата прави това сама и в човешкото тяло не се натрупва нищо лошо и вредно?! Когато попадне нещо в окото ни, ние мигаме, за да излезе прашинката.

Щом нещо ни погъделичка гърлото или нослето, кихаме или кашляме!

Когато пора се замърси излиза под форма на леко възпаление“… Аз мисля, че така е и с душата на човек. И именно затова са измислени проповедниците и психолозите.

депресивни състояния

Когато споделим „излеем“ душата, мъката, болката, прегрешенията си, пред тези хора, ние очистваме това, от което страда душата ни.

Следва продължение …