Болки в гърлото при децата

Болки в гърлото

Болки в гърлото – как да помогнем на детето да се справи

Някои твърдят, че болки в гърлото могат да са показател за липса на обич, внимание, грижа и любов.

При порасналите деца е лесно да се установи гърлоболът, защото те самите го оприличават като парене, драскане или болка при преглъщане. За малките деца гърлоболът се изразява с липсата на апетит, болезнени гримаси при преглъщане и вдигане на висока температура.

Как да установим, че детето страда от гърлобол

И как да му помогнем. Всеки родител рано или късно е изправен пред подобен въпрос, затова научете сега:

Ларингит

Това е едно от срещаните неприятни симптоми при малки деца. Рядко се явява като самостоятелно заболяване, най-често е придружен от хрема, кашлица, болки в корема, възпалени лимфни възли, покачване телесната температура и други симптоми. Най-опасните ларингити са проява на вирусна инфекция. Съществуват някои бактерии, които полепват по гърлото и се лекуват само с антибиотици.

Гърлобол в резултат простуда

Краткотрайно и остро заболяване, придружено от цялостна отпадналост, запушен нос, хрема, главобол. Гърлото често е зачервено, проявява се суха кашлица, а лимфните възли около ушите и сливиците се възпаляват. Числи се към ринувирусите. Лекува се с капки за нос, хапчета за понижаване на температура, топли напитки и инхалации с билки и пара.

Гнойна ангина

Известна медицински под названието Стрептококов тонзилит и представлява възпалено гърло и налепи по сливиците, пълни с гной. Започва внезапно с рязко покачване на температурата, повръщане, подуване на лимфни възли, главоболие. „Виновник“ за гнойната ангина е бета-хемолитичен стрептокок от група А. Лечението започва с изследване на секрета и изписване на антибиотици и трае 10 дни. Някои хора живеят с години като носители на бактерията и не се разболяват от стрептококови заболявания.

Скарлатина

Причинителя е отново бета-хемолитична група стрептококи. Това е единствената бактериална шарка. Инкубационният период е 7 дни. Характеризира се с температура, повръщане, ларингит, главоболие. На втория ден е характерна появата на обрив, а кожата е като изгорена от слънчевите лъчи. Гърлото и сливиците са червени и болезнени, а езикът жълт или бял, по-късно лилав. Краят на заболяването се характеризира с лющене на кожата по длани и стъпала. Скарлатината се лекува с пеницилинов препарат и под наблюдение на лекар.

Болестта на целувката

Заболяването на гърлото се нарича още инфекциозна мононуклеоза. Причинява се от бактерията Esptein Barr, а тя от своя страна е херпесен вирус. Характеризира се като ларингит, силно възпалени сливици, уголемяване на далак и черен дроб, покачва температурата на тялото. Заболяването може мине като лека инфекция, без да се налага посещение и престои в болницата. Ларингитът се характеризира с много болезнено състояние на гърлото, възпаление на сливиците и понякога затруднено дишане. Вирусът засяга лимфни тъкани и задължително налага да се следи състоянието на далака и черния дроб. При някои деца подложени на антибиотици може да се прояви и с червени петна/обрив. Усложнения на заболяването днес не се наблюдават.

Вирусно възпаление

Среща се при деца от всяка възраст. Характеризира се с появата на гной по сливиците и трудно се различава от стрептококовата ангина. Херпесната ангина се проявява като дребни мехури по гърлото и е придружено с висока температура. Ларингитът може да се яви и по време на вариола, грип, морбили, но не изисква специално лечение.

Превенция при болки в гърлото

Заболяванията по гърлото при деца са не само опасни, но и доста притеснителни за техните родители. Това налага стриктно следене на състоянието им лечение назначено от педиатъра или специалист по УНГ, както и спазване на рационалното използване на антибиотици, заради покачващата резистентност към тях.