Гръцки кекс

Гръцки кекс

Рецепта за Гръцки кекс

Рецептата за приготвяне на гръцки кекс е много удобна, лесна и бърза, освен това винаги се получава. Приготвянето не изисква много време и не се налага да имате миксер. Подходящ е за хора на различна възраст и най-вече за деца.

За приготвянето на гръцки кекс са нужни:

3 чаши чаени брашно, 1 чаена чаша захар, 1 чаша от прясно мляко, 1 чаша за чай от слънчогледово олио, 2 яйца, 1 пакетче бакпулвер, половин чаена чаша орехи, половин пакетче стафиди, 2 средно големи ябълки, канела и 2 бр. ванилия.

Начин на приготвяне на Гръцки кекс:

В една купа се изсипва предварително пресятото брашно, захарта, бакпулвера, ванилията и се разбъркват добре. Към така приготвените съставки за кекса се прибавят, млякото, олиото и яйцата. Разбърква се добре, докато цялата смес стане еднородна смес. За приготвянето на кекса не се изисква миксер.

Разбъркването става ръчно. Орехите се счукват и нарязват на дребно. Ябълките се почистват, обелват и рендосват на не много ситно ренде. Към така приготвеното тесто за кекса се прибавят наситнените орехи, ябълките и стафидите. Стафидите не трябва да се накисват предварително.

Всички съставки се размесват много добре. Подготвя се съда (най-удачно е стандартна кръгла форма за кекс) в които ще се пече кекса, като същия се намазва добре с олио от всички страни.

Изцежда се излишната мазнина и отново всички страни се посипват с брашно. Отново се маха излишното брашно и готовата смес за кекса се изсипва в така приготвената форма.

Кексът се пече във фурна, предварително затоплена до 180-200 градуса.  Пече се около 20 минути. По време на печенето не отваряйте често фурната, за да не спадне кекса. Първото отваряне на фурната трябва да е не по-рано от 10 минути от началото на печенето на кекса.

С помощта на клечка за зъби проверявайте дали кекса е опечен и от вътре. Когато се набоде с клечката и тя остане чиста, т.е. нищо не се е полепило по нея значи той е готов.

Изважда се и се оставя да изстине. След, което се поръсва с пудра захар и кекса е готов за рязане.

Научете и други лесни и вкусни рецепти. Предлагаме ви и баница на сумиста!

Добър апетит!