Баница на сумиста

Баница на сумиста

Рецепта за баница на сумиста

Тази баница на сумиста е уникална и страшно вкусна. Лесна е за приготвяне, продуктите не са малко, но съветът ми е да се опита, който я е опитал не е съжалил.

Необходимите продукти за Баница на сумиста са:

6 яйца, 250 гр. сирене, 200 гр. кашкавал, 200 гр. пушен колбас или шунка, 150 гр. топено сирене,1 чаена чаша бира или газирана вода, 1 кафена лъжичка сода за хляб, 100 гр. масло или олио, научете за ползите от здравословното олио, 1 пакет кори за баница (по възможност да са печени).

Начин на приготвяне Баница на сумиста

Приготвянето на баницата става по следния начин в подходяща за целта купа се разбиват яйцата, към които се прибавя предварително натрошеното сирене. От така приготвената смес се отделя малка част толкова, колкото да се покрие последната кора на баницата около 5 супени лъжици.

Към останалата (по-голямата част) от сместа последователно се прибавят настъргания кашкавал, натрошеното топено сирене, нарязания на ситно колбас, бирата, содата и половината от мазнината. Ако използвате масло, то трябва да е на стайна температура, за да може да се размеси добре.

Желателно е за баницата да се избере по-висока тава, за да има място тя да се надигне. Намазва се дъното и стените на тавата с мазнина. Ако за приготвянето на баницата се използват печени кори, преди да се сложат в тавата задължително се намокрят с вода.

Мокренето на кората става непосредствено преди да се постави в тавата. Следва реденото кора плънка и така докато се използва всичката плънка. Поставя се и последната кора, която се залива със сместа отделена в началото. Тази със сиренето и яйцето. Ако не се отдели в началото и се покрие отгоре с основната плънка има вероятност колбаса да загори, което не е особено приятно.

Преди да се сложи баницата във фурната най-отгоре се нареждат парченца масло или се изсипва останалата част от олиото. Оставя се да отлежи около 20-30 минути, след което изпичането става в умерено загрята фурна около 200 градуса.

След, като баницата се изпече се изважда от фурната и се пръска с малко студена вода. После се завива с кърпа и се оставя да поизстине. Това се прави, за да остане горната кора на баницата мека.

Сервиране Баницата на сумиста:

Сервира се топла, но не гореща. Отлично върви с айран или кисело мляко!

Добър апетит!