Остеопороза – как да се борим с нея

Остеопороза

Остеопороза – какво е това?

Говорейки за остеопороза можем да започнем съвсем в началото с това, какво всъщност представлява тя? Остеопорозата засяга всички хора без значение от тяхната възраст и пол. Тя се характеризира с намаление на костната маса и повишен риск и склонност към фрактури – костни счупвания.

С други думи казано, остеопороза е вид заболяване на скелета характеризиращо се с промени в костната маса и тъкан. Костната тъкан е динамична система тя се променя, през целия живот на човека.

В ранните години на детството, когато скелетът се оформя, се прибавя костна тъкан. Половите хормони, чието отделяне започва в пубертета, увеличават производството на кост, осигуряват нейния растеж и здравина. До 20 годишна възраст плътността на костите се увеличава, достига своя максимум и се задържа до към 30-35 годишна възраст.

Лечение на остеопороза – профилактика

Както вече споменахме костта се изгражда още в ранна възраст. Това е и причината за нуждата от ранна профилактика на остеопорозата. Джогингът, плуването и туризмът са добър начин за профилактика на остеопорозата.

Правилното, здравословно хранене, балансирано хранене също е много важно, за да се избегне остеопорозата. Млечните продукти (кисело мляко, сирене, кашкавал, извара) са най-богатия източник на калций, чрез ежедневната им консумация организма ни най-лесно приема необходимото ни количество.

Здравословно хранене при остеопороза

  • Зеленчуци – спанак, броколи, салати, резене, лук (праз, чесън, кромид), магданоз, листа от глухарче и др. са също богати на калций храни. За борбата с остеопорозата ще ни помогнат и плодовете богати на калций като къпини, малини, портокали, смокини, фурми, сушените кайсии, киви.
  • Изключително полезни са доматите и доматения сок в борбата с остеопорозата.
  • От риби е добре да се спрем на избора на сардини, мерлуза, скумрия, сьомга, те са много ценни храни при борбата с остеопорозата.
  • Ядки и семена – сусамено семе, слънчогледово семе, бадеми, лешници, са също богати на калций.

Как да се предпазим от остеопороза

Предпазването от остеопороза всъщност включва няколко прости неща, а именно: движение, слънце, здравословно хранене, поддържане на нормално тегло и не на последно място ограничаване рисковите от остеопороза.

Факторите, свързани с начина на живот като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и прекомерна консумация на кафе, също оказват негативно влияние и допринасят появата на остеопороза.

Физическата активност в действие, също помага до известна степен да се борим с тази коварна болест.