Екскурзия до Видин – туристически маршрут

екскурзия Видин

Екскурзия до Видин…

Ако пътят ви по време на екскурзия до Видин ви отвежда до най-северозападната част на България, непременно се отбийте в града Видин…

На това място днес се простира Дунав мост 2, правещ връзката между България и Румъния.

На това място Родината ни граничи от две страни със сръбските предели. На това място някога прадедите ни живяли, а хора от различни точки на Европа са прииждали… Защото това място не е кое да е, а Второто Българско Видинско царство.

И ако вече сте чували за крепостта Баба Вида, то време е да посетите и Белоградчишките скали, пещера Магура и крепостта, една от най-добре запазените в наши дни.

Историята разказва, че Белоградчишката крепост е издигната през времето на Римската империя. В строежът и са използвани естествени скални форми, а практически погледнато те се простират само в югоизточните и северозападните части. Скалните образувания достигат 70 метра надморска височина, а историята разказва, че в миналото преди стотици хиляди години, мястото, на което днес се намира град Белоградчик е бил дъно на море.

По време на османско владичество, турците се разпростират и така крепостта в Белоградчик бива разширена. За стилът на изграждането й свидетелства турската сила, която личи и в реставрираните елементи. Днес в конструкцията й се забелязват и други европейски детайли. В строежа на крепостта са взели участие италиански и френски инженери.

История за трите сестри

От две години в община Кула, Видинско разработват проект, който се базира на легендата за трите сестри Вида, Кула, Гъмза. Туристическият маршрут включва обиколка из крепостта Баба Вида разполагаща се в град Видин, крепостните стени на Кастра Мартис в град Кула и Феликс Ромулиана до сръбския град Зайчар.

Днес в центъра на град Кула могат да се видят запазените римски крепостни камъни на Кастра Мартис. Някога тя била издигната, за да брани старопрестолния проход Връшка чука към Синидунум. Била разрушавана в миналото от хуни и авари, а след това възкръсвала отново. Периодът на възраждането й е XIII-XIVв. В този период крепостта в Кула била и важен отбранителен пост за българското Видинско царство.

Към днешна дата всяка година през август месец една от залите на Кастра Матрис и преобразувана в симфонична зала за концертни изпълнения. На това място поети и писатели от цялата страна четат стихове и провъзгласят това, в което вярват. Тези дни са наречени и кулски поетичен панаир.

Пътят до най-малката сестра Гъмза води към западната ни съседка Сърбия и по-конкретно град Гамзиград. Крепостта на най-малката сестра се намира на 12 км. от самия град Гамизиград и на 4 км. от минералните бани в Гамзигард. Постройката пресъздава късноримската архитектура и пази останките на античния град Феликс Ромулияна. За изграждането му дели има император Кай Валерий Галерий Максимиян, от началото на III и IV в.. Името й е дадено от името на майката на императора на Сърбия. За да бъде издигната крепостта са извикани най-знаменитите скулптури и са ползвани най-скъпи материали. По стените се забелязва розов гранит, зелен порфир от Пелопонес, висока художествена стойност, уникална по рода си мозайка. Запознатите и ценителите казват, че такива елементи са присъствали сами в най-скъпата част от Римската империя.

Финалната права…

Бабини видини кули – разполагащи се на голям завой, който самата река Дунав прави около град Видин и крепостта Бабини видини кули. Той простира „снага“ на 5 декара площ. От нея се издигат общо 4 кули с 2 водещи стени. Около външния зид има ров и някога там е пресичал въжен мост. Сега крепостта е свързана с другия бряг, чрез каменен мост. Първите основи на постройката са положени през византийско време. Крепостта на Видин е удържала засади и нападения близо 8 месеца. Тогава, предвождан от императора на Византия, Василий II, крепостта е бранила людете си. Това е една от малкото постройки съхранени и до днес от онова време. Второто българско царство Видинската крепост е било най-важното укрепление на Северозападна България. По времето на цар Иван Срацимир е направено най-стабилното укрепление на крепостта и е превърната във феодален замък. По време на неговото управление крепостта е подсилена с множество вътрешни кули и стени.

По време на превземането на Видин от турците, крепостта Баба Вида има важна роля за българите. Тя търпи реформи, дори през тези години. В XVIII в. крепостта не се ползва за отбранителна цел, а като склад за оръжие. След Освобождението е предадена на военните власти. В периода между 1956-1962 г. при археологически проучвания са открити данни за римска, византийска, българска, раннобългарска, османска, късно-българска епоха. От 1958 г. крепостта Баба Вида е отворена за посещения и получава статут на музей. В 1964 г. крепостта на Видин е призната за паметник с национално значение.

Туристически маршрут Видин

Днес много са местата, които могат да бъдат обходени и разгледани в град Видин, местността и региона. Намиращ се на стратегическо и възлово място, граничещ с две чужди страни – Румъния и Сърбия; съхранил историята на българския народ и традиции; запазил името си като Второто българско царство, град Видин скромно и смирено, свежда глава и кани, казвайки на всеки: „Добре дошъл!“…, разказвайки своята легенда