Легендата за една древна крепост Баба Вида

Видинската крепост Баба Вида

Чували ли сте легендата за крепост Баба Вида?

Ако не, нека ви я разкажа…

Разположен на самия бряг на река Дунав, възникнал като древно келтско селце, град Видин може много да ви разкаже и покаже. Някога той е носел името Дунония. В III в., римляните издигат на това място крепостен град известен като Бонония, а върху основите поставени тогава и до днес се извисяват гордо крепостните стени на Баба Вида.

За тези, които още не са чували за крепостта Баба Вида във Видин това е единствената по рода си постройка, запазена от онова време с подобна архитектура до наши дни и на територията на цяла България.

Какво още могат да разкажат стените и аромата, който се носи из зали, килии, вишки, научете сега:

Легендата за крепост Баба Вида – това, с което местните днес учат децата си за историята и съществуването на крепостта Баба Вида е една легенда, пренасяна от уста на уста.

Ето и нея:

Някога живял много богат болярин по тези земи (днешен град Видин, на брега на река Дунав). Той имал три дъщери, които се казвали – Вида, Кула и Гъмза. След като починал боляринът, имението му било разделено поравно между трите. Най-голямата Вида взела земите до самата река Дунав. На средната щерка се паднали териториите на запад, където днес се намира град Кула, а най-малката Гъмза, наследила планински регион, отвъд Балкана (днес земите й са част от западната ни съседка Сърбия).

И до днес всяко селище носи своето име дадено му от името на своята управителка, а именно – Видин, Кула (и двете в България) и Гамзиград (в Сърбия). За разлика от по-малките си сестри, които се омъжили за мъже чуждоземци и прахосници, единствено Вида останала без съпруг. Тя не само била най-голямата, но и най-красивата и умна наследница на болярина. Вида посветила целия си живот на териториите, които получила в наследство. На тяхно място тя издигнала крепост и така обичала народа си, че след смъртта й, придворните нарекли имението в нейна чест, а именно Баба Вида“.

Kreposti Baba Vida

Крепостта Баба Вида в наши дни – днес този обект е един от 100-те национални туристически обекта на страната ни. Историите за него и днес привличат множество иманяри, а дали там има заровени съкровища, още никой не е научил.

В естествения декор на крепостта Баба Вида са заснети над 50 филма от български и чуждестранни продуценти.

baba vida

Музей Баба Вида – на това място се съхраняват сведения и находки, открити при разкопки. Възстановяването на всеки декор от крепостта е направено по начин, че да бъде запазен всеки естествен елемент. Днес крепостта Баба Вида е отворена за посетители от страната и чужбина. Наред с това крепостта, често е използвана от кинематографи като естествен декор за заснемане на различни филмови сцени. Баба Вида разполага с летен театър, на който много пъти български артисти от цялата страна са изнасяли своите представления. Броят на местата в театъра под открито небе е 350. От тази си част на замъчната постройка има две стабилни каменни стени, а в най-високата се намира градския плаж на Видин. Той е само на броени метри от река Дунав. От това място посетителите могат да видят и Дунав мост 2, разделящ Видин и Калафат.

teatyr vida

Какви загадки се крият в античните пластове на Баба Вида – въпреки, че от 1990 г. насам не са правени никакви нови проучвания и археологически разкопки на това място, то носи още много тайни, скрити някъде там в стени, подземия и декори.

Дали и вие искате да се докоснете до една частица от това богато минало и да се потопите в очарованието на тази история, зависи единствено от вас.krepost babab vida

Следва продължение….