Борба с целулита

целулита

Как да се справя с целулита

Битката с портокаловата кожа, известна като целулита, се оказва проблем не само на жените и не само на възрастните. Днес целулита застрашава всяка възрастова група или пол.

Как да предотвратим появата на портокалова кожа

Специалистите съветват да се избягват газирани напитки, алкохола, мазните и сладки продукти, както и всичко консервирано. Солта също води до задържане на вода в тялото, а от там до целулит. Ограниченията от чай и кафе, са важни, защото намаляват минералните вещества в организма.

Стресът също е враг номер едно при трупване на целулит. Заради него тялото отделя хормон адреналин, който води до вълчия глад.

Заседнал начин на живот е друга причина за образуване на целулит. Съветът на професионални фитнес инструктори и диетолози е за повече физическа активност и движения. Масажите също спомагат за разбиване на неприятните подкожни буци.

Какво помага, срещу целулит

Храни като картофи, които съдържат високи количества на калий, а той помага срещу отделянето на вода; Авокадо, банани, зеле, жито, ечемик, гъби са все добри антицелулитни храни.

Растения, сред които бреза, глухарче, равнец, спиреа, коприва, касис – улесняват обмяната на веществата, помагат за отводняване на организма, прочистват тялото, подобряват кръвообращението, а това допринася за борбата срещу портокаловата кожа.

Упражнения срещу целулита:

Застанете прави, поставете на пода хавлиена кърпа, опънете ръцете, наведете се, хванете кърпата, се изправете. Не сгъвайте колената и стегнете здраво дупето.

–          Застанете прави и хванете хавлиената кърпа с ръце зад гърба си. Вдигнете едното коляно на височината на ханша, опънете напред целия крак, после го сгънете на височината на ханша и го пуснете. Сменете краката.

–          Легнете по гръб, сгънете леко краката под ъгъл, вдигнете таза нагоре, така че горната част на тялото и бедрата да образуват една линия. Повторете няколко пъти.

Справянето с целулита не става за ден два. То налага много упоритост, постоянство и комплекс от спорт, диети, масажи и козметика. Едва тогава може да има видими резултати.