Бременност и раждане – тайните на здравословния живот

Здравословен живот за бременни

Дневното меню на всеки себеуважаващ се човек трябва да е богато, разнообразно и питателно, затова специално внимание се обръща по време на бременност.

Бременност и раждане – тайните на здравословния живот!

Щом заговорим за бъдещата майка, то храните, които приема всяка бременна трябва да са прецизно и качествено избирани.

Важна съставна част от менюто заемат плодовете и зеленчуците, поради богато съдържание на витамини. От значение са месо, риба и млечни продукти като богати на белтъчини хранителни продукти. Не трябва да се консумира голямо количество на мазнини.

Растящият плод в майчиния организъм е егоистично същество. То отнема от майчината кръв всички градивни вещества, които са му необходими. Поради това добавките към храната предпазват организмът от увреждане. Особено важен е калцият, за изграждане на костите, а желязото за стимулиране на хемоглобина.

В последните два месеца на бременността майката може да приема малки количества витамин D като профилактика срещу рахита.

Движенията са от особено значение през цялата бременност. Те улесняват нормалното раждане и спомагат за възстановяване след „секциум”. Гимнастиката за бременни жени е препоръчителна и желателна, тъй като прави мускулатурата стабилна и тонизира тялото.

Здравословен живот за бременни

За да се избегната така наречените „стрии”, които са в резултат от преразтягане на кожната тъкан, може да се масажират застрашените зони(корема, хълбоците, бедрата и гърдите). Също така е хубаво да се намазват с възможно хидранти и мазни кремове, които ограничават появата на неприятните белези след раждането.

Друго важно изискване по време на бременността е подготовката на гърдите за кърменето. За подготовката на гръдните зърна е необходимо да се масажират леко в продължение на няколко минути със сухо ленено или вълнено парче плат.

Вземайки под внимание тези на пръв поглед дребни неща, организмът на бъдещата майка ще е много по-подготвен за самото раждане, отколкото ако тези съвети бъдат отлагани с напредване на бременността.