Как да намалим коледните разходи

разходи

9 полезни съвета как да намалим коледните разходи

Знаете ли, че американците харчат средно по 730 щадски долара предпразнично и главно преди Коледа. За разлика от тях малко са българите, които могат да си позволят подобно разхищение. При това, съвсем не ни изключват от листата по най-главозамайващи разходи направени преди празници.

Безспорен е факта, че спестени и заделени пари се харчат най-лесно, а „махмурлукът“ след Нова година не. Не и онзи от пийването, а този от разходите може да доведе редица други проблеми.

9 полезни съвета да намалим разходите

Как да се ограничим от излишни разходи и да не изпаднем в безизходица малко след Коледа и Нова година, научете сега:

Статистиките сочат

Статистически изследвания показват, че хората масово харчат за подаръци. Купуват и храна, украшения и покупки свързани с почивките около Коледа и Нова година. В случай, че не сте от най-пестеливите, то добра стратегия е да бъдете по-бдителни над всеки разход, който ще се наложи да направите.

Още в старта на месец декември е добре да предвидите бюджета, с който ще разполагате, през целия 12-ти месец, както и в началото на новата година.

В него включете и месечните разходи. Такива ще са нужни за разплащане на сметките за ток, вода и други консумативи. Най-често заплатите се превеждат в началото и до средата на всеки месец и ако разчитате само на заплата, то добре е да предвидите, че следващото захранване на разплащателната сметка ще е най-рано седмица, след големите празници.

Направете списък

Направете списък с това, което трябва да се пазарува и колкото и да се изкушавате, постарайте се да се придържате стриктно към него. Не забравяйте, че най-добрата маркетингова стратегия е заложена в настоящия век. Тя е под формата на изгодни оферти, лъскави опаковки и слогани от типа „две на цената на една“ изкушават всеки.

Приоритизирайте всеки разход

Често в тази точка се включват всички разходи за текущи плащания. На заден план и дори пренебрегнати остават разноските по храна, забавления, консумативи, украса, а именно те дърпат много семейния бюджет.

Изгответе ориентировъчен план

В него включете месечните разходи, добавете всички възможни разходи за украса, храна, забавления и с оставащата сума предвидете средствата за всеки член, на когото смятате да дарите подарък. Разбира се, за децата се заделят най-много пари за подаръци. Предвидете това.

Кредитни карти

Някои специалисти съветват да оставим кредитните карти у дома. Това ще е от полза, когато започнем приготовленията за празничната Коледна и Новогодишна трапеза. Подаръци за близки и роднини и тук-там извънредни покупки, плащайте само в кеш. Дори да ползвате известни отстъпки с някои кредитни карти не се заблуждавайте, че още някоя и друга извънредна покупка няма да се окаже „подводното камъче“ , което в месец януари да изиграе лоша шега.

Цените онлайн

Проучете цените на всички покупки. В това число, тези, които възнамерявате да направите. Идеална възможност за това са и онлайн магазините.

Ако сте планували за Коледа или Нова година да попътувате извън страната, да посетите роднини в чужбина или да си организирате незабравима ваканция, активност и движение, то проучете поне месец-два цените на самолетни билети. Проверете офертите на хотели и това, което предлагат туристическите агенции, около празниците. Информирайте се Как честват Нова година по света. Изберете най-изгодните, в зависимост от времето на престоя и броя членове, които ще пътуват с вас. Често за по-големи групи хора и семейства се предлагат най-изгодни почивки.

Промоции и оферти

Много модерно стана обявяването на някои дневни промоции и оферти за един ден. Така, че ако сте регистрирани или получавате текстови съобщения за промоции и изгодни оферти на някои търговци, следете ги на мобилния телефон или по е-поща. Ако действително цените ви устройват може да се възползвате от тях. Не пропускайте обаче да ги вмъквате в ежедневните разходи и списъка с нужни покупки.

Плащане на лизинг, отсрочено или стоков кредит

Избягвайте разсрочени плащания. Такива навярно и вас ще затрупват на електронната поща, под формата на SMS-и или брошури в пощенската кутия. Такива най-често излизат доста „солено“ в следващия месец и идните занапред. Купувайте само това, което може да си позволите в брой и така, няма да плащате за изкушенията и слабостите си в новата година.