Как честват Нова година по света

Нова година по света

Как честват Нова година по света

Ако си припомним популярната песен на Франк Синатра „Strangers in the Night”, сами ще се убедим, че светът е пълен със странници празнуващи Нова година по света!

Оказва се, че колкото народи има по света, така многообразни са и обичаите и традициите им за честването на Нова година.

И така, нека насочим внимание към това кога, как и по какъв начин се отбелязва Нова година по света:

нова година в египет

Празненствата за Нова година са различни:

Египет – за египтяните се смята, че са първите на земята, които започнали да честват новата година. Още в древността местните свързвали този ден от годината с разливането на река Нил. Тогава започвали и плодородието. В наши дни  някои от прастарите обичаи не се случват. Въпреки това се приема, че ако се зърне изгрева на река Нил или се види хипопотам на зазоряване, годината ще е изпълнена с късмет.

Судан – за тях най-голям късмет носи зеленият орех. Той е талисман, а за повече щастие предварително по улиците се разхвърлят много зелени орехи.

Гана – с много шум честват посрещането на Нова година жителите на Гана. Те се срещат в навечерието на празника и бързат да си споделят всички обиди, които са таили през изминалите 12 месеца. Смята се, че така ще им олекне на душите. След това започват да се хвалят с всичко, за което им е вървяло през изминалата година и като се накрещят сядат да пируват около трапезата. Любимо блюдо е петелът. През цялата вечер пеят и танцуват, докато не удари и 12-тия час.

Ето и как честват Новата година в:

Кот Д‘Ивоар – според някои племена преди настъпването на новата година властват някои стихии. Ето, защо по тези места се играят танци, изпълняват се обети, правят се ритуали. Някои от тях са много странни за европейците, защото са свързани с известни наранявания по тялото, като разрези с кинжал и пр.

Африка – и там украсяват дръвче за празника. Тяхното дърво обаче не е елха или бор, но символизира Дървото на живота. Украсата е от плодове, които са събирани през изминалите месеци. В много страни елхата е заменена от палма, вечнозелена туя, хвойна и др. Хвойна не е случаен избор за новогодишно дръвче. Тя е символ на дълголетие.

Нова година в Япония

Азия – също има своите странни новогодишни обичаи. Така например в Япония си купуват гребла, защото поверието казва, че в Новогодишната нощ, колкото е по-голямо греблото, толкова повече щастие ще може да се загребе с него. В Китай пък хвърлят мандарини в морето, надявайки се да срещнат любовта на живота. Във Виетнам Нова година не минава без риба на трапезата, а малко са онези, които са на ясно, че рибата трябва да е шаран. В миналото вярвали, че Новата година идва на гърба на шаран, затова и на празника се купува прясна риба, която се пуска да плува отново в морето.

нова година по света

Празненствата по Нова година в:

Европа – за най-грандиозни новогодишни тържества се смятат тази в Лас Вегас, Ню Йорк, Рио де Жанейро и Сидни. Въпреки, това най-голяма концентрация от пъстри и интересни традиции и обичай по посрещането на Нова година не липсват и в Европа. Ето, как празнуват там:

Дания – тук много разпространен е сладкиша Kransekage. Представлява многоетажна торта украсена с детски флагчета. Друга традиция за Дания в новогодишната нощ е чупенето на прагове и чинии. Това се прави, за да има много приятели през предстоящата година.

Германия – според германците прасенцата са символ на късмет. Ето, защо на връх Нова година се разменят шоколадови прасенца и марципани. Някои домакинства дори ги приготвят в домашни условия. Друго традиционно за новогодишната нощ на германците са поничките с конфитюр, които много пъти са подправени с ликьор.

Как посрещата Новата година в:

Гърция – гърците вярват, че окачвайки лук на входната си врата символизират прераждането в новата година. В някой семейства се спазва и обичай на събуждане на 1-ви януари, родителя да погали малките деца с глава лук по челото.

нова година сингапур

Финландия – за да предрекат новата си година в тази страна разтопяват олово на свещ, а след това заливат със студена вода. Получената формичка показва, какво ще очаква стопанина в Новата година.

Ирландия – в тази страна, Неомъжените жени поставят клонче от имел под възглавниците с надежда Новата година да им донесе любов и късмет. Местните вярват още, че годината се познава по това какъв човек ще влез на 1-ви у дома. Висок и тъмнокос мъж е на късмет, а червенокосата жена е на беди.

Нова година в чужбина се празнува още:

Испания – точно в полунощ на 1-ви януари, испанците изяждат 12 гроздови зърна за късмет и според броя на месеците в годината. Много пъти в Испания за Нова година се устройват и състезания по най-бързо ядене на гроздови семена. Тази традиция се спазва от XIX в.

Нова година по света

Уелс – само броени секунди преди настъпването на Нова година, уелсците отварят широко задната врата на домовете, а след това я затварят. Това символизира изгонването на старата година и лошия късмет. Веднага след настъпването на Нова година, отново отварят вратата, за да поканят в домовете си доброто, късметът и просперитетът.