Сутрешна гимнастика за успешен ден

Сутрешна гимнастика

10 ползи от твоята сутрешна гимнастика по-успешен ден

Елините използвали сутрешното раздвижване, т. нар. сутрешна гимнастика за сила. Самият философ Платон описва в диалог „Тимей“, как всички начини за пречистване на тялото и укрепване на организма се постигат благодарение на сутрешната гимнастика.

Според теорията му гимнастиката е на първо място, следвана от люшкането (по време на плаване, возене, подрусване), които също не причиняват умора, а допринасят тонуса и спокойствието в организма.

Качествата на сутрешната гимнастика

Качествата на сутрешната гимнастика били открити още в Древна Гърция. С тях се укрепвало тялото. За физическите упражнения още в миналото било известно, че спомагат производството на ендорфин в тялото, а то от своя страна води до усещане за задоволство, щастие, позитивизъм.

Научно е доказано

Че хората, които редовно тренират сутрин стават по-лесно от леглото, а организмът им е привикнал към сутрешното раздвижване и разтягане. Такова допринася не само комфорта на тялото, но и на духа.

Специалистите съветват

Да раздвижваме телата си със серии от леки и кратки упражнения. Тяхната продължителност може да трае от 15 до 30 минути. Това време е напълно достатъчно, за да ускори работата на сърцето, да подобри кръвообращението, да допринесе метаболизма и да достави положителен ефект над концентрация, изгаряне на калории и приток на жизнени сили.

Дори инструкторите по фитнес

При това от цял свят съветват сутрешната гимнастика да се превърне в навик. Това допринася тонуса, удължава здравето и живота и прави деня по-ведър и ползотворен.

Сутрешната гимнастика:

Сутрешната гимнастика спомага и за по-бързо изгаряне на калориите, а от там и намалява храната, която се залепва в определени зони. Със сутрешна гимнастика дори хората, които работят по осем часа в седнало положение пред компютъра са застраховани срещу множество хронични заболявания.

Сутрешната гимнастика събужда тялото, подобрява притока на кислород към мозъка, спомага концентрацията и спомага като превенция срещу стресови ситуации.

Сутрешният старт на деня, трябва да започва не само с упражнения, но и с качествена закуска. Такава може да е зърнената, мюсли, ядки, плодове и млечни изделия. Те спомагат тонуса и съживяват всяка клетка. От изключително значение е и хидратирането на тялото. Веднага след ставане се препоръчва чаша вода. Тя предотвратява дехидратацията на кожата, евентуални мускулни спазми, замаяност, умора.

Сутрешната гимнастика се започва с леко разгряване и разтягане на всяко мускулче и става. Треньорите съветват да се започне с раздвижванията от горе на долу. Упражненията стартират от врата, слизат към раменете, гърдите, мускулите на корема и ръцете, кръста, седалището и преминават към краката. Упражненията за сутрешно раздвижване се правят плавно и леко в седнало или легнало положение. Те спомагат за предотвратяване на болки, в резултат от заседяване в работата и офиса, които често провокират нужда от физиотерапии.

Консултация с физиотерапевт

Може да предотврати евентуално неправилна поза. След преглед, специалиста може да насочи и към конкретна програма за укрепване на мускулатурата, в зависимост от индивидуалните нужди.

Сутрешната гимнастика може да допринесе за избавяне от излишни килограми, да ускори обмяната на веществата, да спомогне качеството на съня и да накара всеки да се почувства поне с няколко годинки по-млад и енергичен.