9 подхода в отношението към тийнейджъра

отношение към тийнейджър

Много пъти се оказваме безсилни при желанията, моментните състояния и поведението и отношението към тийнейджъра. И ако до вчера казвахме, че е трудно с малко дете, то какво оправдание да намерим сега?

Представяме ви 9 подхода в отношението към тийнейджъра

Истината е, че съвременните подрастващи, имат своите нужди, както самите ние някога имахме. Най-голямата от всички обаче е Вашето разбиране към тях.

Потърсихме мнението на различни тийнейджъри, мненията на родители и на база съпоставките, опитахме да дадем по-отчетлива информация за всяка ситуация.

Тийнейджъра има нужда от лично пространство

Дайте поле за изява и не нахлувайте в телефона, компютъра или раницата на ученика си. Тийнейджъра е самостоятелна личност, чиито интереси лесно са раними. Не му причинявайте това, освен ако нямате сигурни съмнения или доказателства за нещо. Такива може да са съмнения от употреба наркотици и други опиати, лоша компания и т.н.

До скоро малко дете, а сега млад човек, той иска да го чуете

Опитайте се да сте обективни. Прекаленото внимание от ваша страна или не обръщане на такова може да отчужди детето. Попитайте го за детайлите, бъдете реалисти и намерете вярното решение и изход за конкретната ситуация.

И Той/Тя може да има тайна връзка

Много тийнейджъри долавят консервативния и строг подход на своите възпитатели и отбягват да споделят лични неща около запознанствата си. Специалистите съветват да се преглътне прекалената мнителност и да се започне с гласуване на доверие към подрастващото дете стъпка по стъпка. В началото му разрешете да се вижда в компания с някого, след това на обществени и други места, а в последствие, когато и вие спечелите доверието му и сами.

Темата секс е табу

Едва ли, тийнейджърът ще ви каже, че е преспал с някого. По-добре от сега го научете за темите около безопасността му и тази на другия и винаги използвайте в разказите истории, които ще събудят интереса му и ще са предадени от трето лице.

Ако тийнейджърът не се справя блестящо

Нормално е в тази възраст децата да се „разхлабят“ от училище и да отпуснат нещата. Една лоша оценка не е повод за драма, пък и ако му дадете право да споделя, няма да се налага да крие до края на срока. Ако обаче нещата зачестят, трябва да вземете адекватни и спокойни решения. Седнете, поговорете и сами узнайте къде е причината за системния спад у детето ви.

Не харесва само той да не е поощряван

Децата уважават повече ако родителя третира всички под един знаменател. Никому няма да е приятно да е осъждан за едно, същото, което за другиго не се оказва проблем. Това явление често се наблюдава при семейства с две и повече деца, където малките винаги са оневинявани.

Има нужда от доверие

Специалистите съветват да не упреквате излишно детето в прегрешения, защото всяко забранено нещо подтиква към прегрешение. Добре е да се гласува повече доверие на децата и само при съмнения за сторено такова да се поставя въпроса.

Не натяквайте, най-малко възрастта

Използването на възрастта като аргумент е доста субективно понятие. Това може тотално да обърка подрастващия. Например, ако един път му се натяква, че е недорасъл за еди какво си, а друг път е упрекван, че е на еди колко си и трябва да….По-добре е да се конкретизирате кога и кое сравнявате с годините, за да не настъпва хаос в представата на тийнейджърската глава, която и така е объркана много.

Лъжите, с цел избягване на конфликт

Много от децата ни в тези години мислят по-трезво от нас самите. Така, че ако тийнейджъра е преценил, че не трябва да се прибира у дома, за да не се налага да шофира пиян или поради други застрашаващи здравето, живота и положението му причини не го винете по телефона. Оставете нещата да улегнат и на сутринта поговорете.

Ако искате да научите и за други най-често срещани проблеми с тинейджъра, посетете страницата: https://www.interpolezno.com/най-често-срещани-проблеми-при-тийней.