Магията на стъклото

стъклото

„Стъклото се появява в резултат на пясък, огън и човешко дихание“

Камъкът или бляскаво стъклото, през чиято форма, слънчевата светлина приема други измерения, цветни съчетания и събужда множество фантазии години наред е будел изумление.

Каква е неговата история и какво още не знаме около цветното стъкълце, потърсихме отговорите по света:

История на стъкло

Въпреки прозрачността си първият изкуствен камък много напомнял стъкло. За естествено стъкло пък се приемал обсидианът. Последният е охладен във вулканична лава и притежава удивителна здравина.

Самата му природа показвала на хората, че в определена температура пясъка може да се преобрази в нещо далеч по-смислено и полезно.

Още през III в. пр. н. е. хората създали стъклото. По онова време изкуствения камък можел да си позволят само най-заможните.

Фантазията на едно стъкълце

На пръв поглед стъклото е така обикновено и достъпно, а в същото време излъчва такава магнетичност. Всъщност такова е и мнението на скулптура на стъкла от Америка – Дейв Чухули.

Той е смятан за бог на стъклото и въпреки, че гледа света с едно око, успява да види и създаде неподозираната красот на стъклото. Негови творения има в над 200 музея по широкия свят, в множество ботанически градини и на всякакви изложби за фантастичната материя стъкло.

Творецът на стъклени фигурки прави омайни цветя, слънца и сякаш допълва съвършенството на природата. Не случайно Чухули е наричан „виртуоз на стъклото“, гений на стъклена красота“ и „вълшебник“. Пред творбите му света онемява, взирайки се в цветната палитра на изкуствената материя, в която сякаш и светлината оглежда своята красота.

История на Венецианското стъкло

Или най-пазеното стъкло, уви, тук няма да говорим за нумизматични и кристални сервизи, които се охраняват в музей. Тук става дума за един друг вид съкровище известно като венецианско стъкло.

В XIII в. във Венеция се появява първият в света център за стъклени изделия. На него са представени стъклени изложби, които представлявали истински шедьоври на изкуството. Някои от тях притежавали златни декорации, миниатюрни въздушни балончета, цветни нишки.

На изложението били показани множество огледала, стъклени съдове и цветни стъклени украшения, наподобяващи скъпоценни камъни. Под предлога, че през същия век във Венеция избухвали много пожари, в резултат на стъклопроизводството, които опустошавали магазини и ателиета, стъкло производителите трябвало да се преместят на остров Мурано. От тогава венецианското стъкло бива наречено муранско.

Историята на венецианското стъкло разказва и за забраната на стъкло производителите. Те нямали право да напускат острова, за да не издадат тайната рецепта за създаването му.

Всеки, който дръзнел да престъпи забраната бил наказван със смърт. С годините тайната на мурианското стъкло събудила интереса на много майстори по света. Всеки от тях търсел начин да създаде подобно творение.

Така през XVII в. в Бохем се появил първият кристал. Той се отличавал от мурианското стъкълце по здравина и устойчивост и с това оставил венецианското творение някак на по заден план.

В следващия век френски колонизатори открили остров Муриан и така производството на стъкло било спряно за цял век.

Производството на стъкларски изделия с муриански произход бива възобновено през XIX в. Тогава е построен нов завод, в които и до днес продължава традицията за впечатляващите стъкларски творения от далечното минало.

Дом от бутилки

Може би не сте се замисляли, но и мозайките по храмове, дворци и музей са направени от множество фини стъкълца.

Съществуват редица неща, които и днес будят зрителския интерес. Едно от тях е параклис изграден изцяло от стъклени бутилки. Този параклис се намира в Уилмингтън, Северна Каролина.

Идеята за него се появява от нуждата за рециклиране на стъклени бутилки. Тази идея се харесва на множество хора, привърженици на природата и поддръжници на опазването на околната среда от замърсяване.

Така и днес могат да се забележат милиони стъклени идеи за повторна употреба на стъклените бутилки, претворявайки се в малки стъклени домове.

Най-хубавото от цялата работа тук е, че и природата сякаш одобрява това човешко творение, поглъщайки цялата му красота и преливайки я в собствената.

Стъклените небостъргачи

Стъклото в съвремието се е превърнало и в мощно оръжие срещу тесните и ограничени пространства на града.

Огромни стъклени сгради, огледални повърхности и като живи хамелеони, мегаполисът се претворява масово в небостъргачи. Те като огледало позволяват на небето да се вгледа в тях. С това у хората живеещи в огромните градове живеят с илюзията за свободни пространства.

Магистрала от светлини

Тук се включват оптичните кабели, които представляват трасе за превеждане на информация, чрез лазера, светлинния сигнал. Точно така и те с направени от стъкълца.

От стъкло са сътворени и оптичните прибори, фотоапарати, телескопи, лабораторни уреди и всякакви фини химични и физични елементи, с които се създават множество реакции. Така се появява сферата с вмъкната стъклена тръбичка.