Най-често срещани проблеми при тийнейджърите

Най-често срещани проблеми при тийнейджърите

Комплекс от мрачно настроение, тъжни мисли, комплекси и затвореност. Всичко това е характерно за поведението на младите хора – тийнейджърите.

И тук се проявяват най-често срещаните проблеми при тийнейджърите!

Всичко обаче си има своите научни и медицински обяснения. Ако и вие сте родител на подрастващо дете, сега е моментът да научите някои тактики, за да се справяте по-лесно в различните ситуации, които заедно ви предстоят:

Затварянето на тийнейджъра

Мълчаливото поведение е една от най-характерните прояви у децата в тази възраст. Ако ви е странно, защо детето ви, което до онзи ден не спираше да бърбори, сега се затваря в стаята си и дори заключва, забранява ви да влизате и т.н. разберете, какъв е проблемът. Често това е признак за проблем, депресия или друга форма на израстването му.

В тази възраст децата научават много неща, които до вчера не са им правели впечатление и понякога истината си е като шок за тях. Ако се налага и ви го позволява тийнейджъра, поговорете с него или изчакайте той да потърси съвета и мнението ви.

За целта оставете му „отворена вратата към вас“ – „Винаги можеш да разчиташ на мен“; „Знаеш, че ако има проблем съм на среща, за да го споделиш и заедно да намерим решение“ и т.н.

Депресия

Поведението на тийнейджъра, често се изразява в скрита депресия – нервни сривове, мрачни физиономии, не говори, а когато му зададете въпрос отговаря „през зъби“. В случай, че картинката ви е до болка позната вземете мерки с добро.

Специалистите съветват да се подпита момчето/момичето какво е станало. В случай, че не отговори, оставете го и по-късно отново подходете с подобен въпрос.

Информирайте се дали и как вървят отношенията му с приятелите, съучениците и преподавателите. Може депресивното състояние да е в резултат на някои от тях.

Детето, което не се чувства самотно, много по-лесно се справя с трудностите и изпитанията пред него.

Когато страда от комплекси

Това е друга честа проява у подрастващите. Дори момчето/момичето ви да изглежда като фотомодел. Дори да притежава стройно, атлетично тяло, чисто лице, поведенчески маниери, като изискан човек, то може да е комплексирано и дори малка пъпчица на лицето или друг дребен детайл да го натъжава.

Помогнете на детето си да проумее и да види предимствата си, а в случай, че комплексите са свързани с облекло, окосмяване или други неща, които са отстраними и поправими, помогнете му, заедно да се справите с проблема.

Покупката на нови дрехи, според фигурата, материали за това, как да се епилира/бръсне и т.н. могат да са от голяма полза за младич човек.

Не забравяйте, че и вие сте били на тази възраст и когато всичко е в мъгла човек се чувства самотен.