Отглеждане на Клематис

Клематис

В случай, че искате да си „осиновите“ Клематис, летният сезон е най-подходящото време.

Размножаването на Клематис става лесно през топлите месеци на годината. Така ако съседите ви притежават в двора или на верандата красивият цвят, то лесно и вие може да се сдобиете с него.

Размножаване на Клематис

Размножаването на Клематис е възможно, чрез зелен резник. Последнитя трябва да бъде отрязан от едногодишна клонка и да притежава поне 1-2 възела и 1-2 пъпки.

Как се развъжда Клематис

Над възела се оставя междувъзлие с дължина от 3 см., а между самите пъпки разстоянията трябва да са поне 2-5 см. Листата на Клемариса се съкращават на половината, а резника се засажда в саксия или сандък за градината. Почвата може да е от пясък. След засаждан на растението се полива обилно и се покрива с найлон. Съдът с резника се съхранява на топло място с 25 градуса температура.

Поливане на Клематис

Растението обича влагата, особено в първите месеци, докато се развива.

Как расте Клематис

Корени на цветето се появяват през първите 2 месеца от засаждането му. За да се провери дали вече е пуснало корени в почвата може леко да се подръпне стълбовидната му част. В случай, че има такива, найлона се отстранява, за да може растението да се развива нагоре и да диша свеж въздух. Сега е момента саксията с Клематис да бъде изнесена на светло и открито място. Клемарисът не обича сянка и места със застой на въздуха.

Цветето Клематис

Месец време е нужен на цветето Клематис, за да привикне с откритото пространство и за да бъде засаден в градината. Зимата се прибира на топло и закрито място, ако е в сандък или да се покрива с найлони (подобно на малка оранжерия), ако е в градинска леха. За покриване на растението могат да се ползват естествени покрития от слама, окосена трева и други подходящи материали.

Как се размножава още Клематис

Размножаването може да става и, чрез отвод. За целта се избира подходящ филиз и се накланя към почвата. На известно разстояние от него се издълбава дупка, в която се поставя стеблото и се покрива с почва. За да расте правилно стеблото е добре да бъдат поставени колчета около него и за тях да се превърже връхната част на леторасъла. До началото на есента, растението образува корени, а на пролет трябва да бъде разделено. Новото растение Клематис се отделя от майката и се засажда на отделно място в градината.

Ето и нещата в двора, които имат нужда от поддръжка: https://www.interpolezno.com/iznenadvashhi-neshha-v-dvora-koito-imat-nuzhda-ot-poddrzhka.