7 неща, с които плуването помага на организма

плуването

Знаете ли, колко е полезно плуването и за колко неща помага то?!

Плуването е идеален начин за релакс, хармония и поддържане на физическа активност. Освен това стимулира кръвообращението, разгражда излишните мазнини, освобождава токсините.

Лятото започна, а с него времето за море и басейн.

Това са само част от предимствата му. Ето и как плуването повлиява благосъстоянието на организма ни:

Дишане при плуване

От натиска на водата става по-дълбоко и дробовете се кръвоснабдяват достатъчно. Заздравява се мускулатурата на белия дроб и се успокояват бронхите.

Сърце и кръвообращение

2-3 пъти седмично по 20 минути плуване спомага за ритмично, здраво сърце. С по-малко удари и повече изтласквания на кръв то ще бъде предпазено от инфаркт.

Обмяна на веществата

Студената вода ни калява. Прави ни по-издържливи и спомага обмяната на веществата, а така се засилва и разграждането на мазнините.

Съединителна тъкан

Водата действа като масаж на тялото, а от  тук се заздравяват кожните депа и съединителната тъкан. Движението в хладка вода спомага за отделяне на токсините. Помага срещу целулит.

Мускулатура

Най-натоварени от плуването са ръцете, гърба, раменете, гърдите и част от бедрата. От плуването се оформя пропорционално всяка част от тялото.

Стави

Тежестта ни във водата е толкова колкото е тежестта на тялото ни над водата, тоест наполовина, а това е прекрасна среда за отслабване за хора над нормалните норми за тегло, защото няма да натоварват ставите си прекомерно.

Гръб

За плуването използваме голяма сила при всяко движение, защото съпротивлението е 800 пъти по-голямо отколкото с въздуха. Това спомага за изграждане на стабилна и устойчива мускулатура, която образува защитен пояс на гръбначния стълб. Така може да го предпазим.

И след всичко казано, пък и вземайки предвид топлото време на вън, то може би е време да грабвате банските и да се хвърляте в басейна.

Научете и за най-подходящия спорт за детето.