6 хранителни съставки за косата

хранителни съставки за косата

Какви съставки за косата са ни нужни?

Кои съставки за косата да изберем, за да съхраним блясъка, здравината и красотата и тя все така да привлича като магнит мъжките погледи?

Защо косата цъфти или остава цели кичури по гребена? Как някои успяват да запазят прелестта на косата си, независимо от сезона и третиранията, на които подлагат всеки косъм? Защо побеляват косите ни в ранна възраст? Всичко това са само песъчинки от пясъчника с въпроси, които всяка дама си задава поне един в годината.

хранителни съставки за косата

 

Отговорът е, че за да е красотата ни, трябва да се погрижим за неяне само външно, но и отвътре.

Важно е това, което даваме на организъма си като храни и това, от което го лишаваме.

Топ важните съставки за коса са:

  1. Водата е един от основните фактори, за да е здрава и „сочна“ косата. Голяма роля играе тя за строежа на косъма, тъй като голямото количество от нея спомага за хидратацията й.
  2. Желязото доставя кислород до косъма. В случай, че този елемент липсва, то косата губи дозата кислород. Желязо се съдържа в, зелени бобени храни, копривата,червеното месо.
  3. Цинкът предотвратява косопада – има го в морските деликатеси и месото.
  4. Меда е важен за пигментацията на косата. Достатъчно количество мед има в стриди и скариди,пресните зеленчуци, черния дроб, семена и ядки.
  5. Протеините изграждат косъма. Витамини С и В правят здравината му, спомагат растежа и възпират цъфтежа и накъсването. Големи порции протеини и витамин В има във всякакви продукти от животински характер. Сред тях са месо, яйца и мляко; съдържат се в ядките и зърнените храни, а витамин С се съдържа в киви, цитруси, магданоз и шипка.
  6. Витамин А заздравява скалпа – среща се в черният дроб, млечните продукти,яйца, кайсии и моркови.

И ако всичко това не е достатъчно или искате бърз и дълготраен ефект, то опитайте да приложите на косите си някои природни съставки, под формата на маски за коса. Мед, зехтин, мая за хляб, лимонов сок, отвара от коприва, мента, лайка и много други могат да направят косата ви безупречна във всеки един момент.