5 насоки в избора на спорт за детето

избор на спорт за деца

Спорт – той е най-удачен начин да сме здрави, жизнени и енергични. Това ни прави по-устойчиви на стреса, доставя ударни дози настроение и ни кара да сме позитивно настроени.

Не по различен начин стоят нещата и при децата ни. Важното в избора на спорт за детето, обаче е да се отнесем с правилен подход и познания на индивидуалните различия и възможности за забавление у детето. Добре е да сме сигурни, че няма да навредим на израстването и предпочитанията му.

Спорт за детето, според възрастта – за децата, които тренират на тесни пространства, тенис и волейбол. Те позволяват лекота в отбелязване на точки и кошове. Когато детето е малко, то не може да се занимава професионално със спорта, но определено той допринася за израстването му и го прави по-гъвкаво. Храната има решаваща роля, а тя трябва да е богата на калций.

Ако детето носи очила – това, че детето носи очила не е извинение, то да не бъде записано на спорт. Не бива да се лишава децата с очила от спортно възпитание. Така например шахът, развива аналитичното мислене, не налага бързина или добро зрение и е свързан с голяма съобразителност.

Ако детето е пълничко – ръгби и джудо са подходящите спортове за по-едричките и закръглени дечица. На момичетата се препоръчват танци. За децата, които въпреки спорта се хранят обилно, от което и пълнеят е препоръчително да приемат пълноценни и нискокалорични храни. Такива са мляко, зърнени храни като мюсли и овесени ядки. Последните са полезни, заради високото съдържание на баластни вещества, минерали и витамини.

Ако детето е астматик – за тях специалистите задължително препоръчват спортни занимания. Той се избира прецизно, за да позволява и поемане на глътка въздух от умореното дете. Хандбал, волейбол, плуване, джудо са добри спортове за деца астматици. С тях малчугана ще се научи да овладява кризата и с времето все по-рядко ще се налага да я изживява.

спорт

Изборът на спорт за децата, според характера им – за стеснителните деца спорта в група, както и този индивидуално насочен е добър вариант. Фехтовка, плуване, лека атлетика са идеални за по-стеснителните деца. Ако детето е по-агресивно, то избора на спорт трябва да е насочен към бойни изкуства и спортни занимания. Те учат на самодисциплина и контрол. Добра идея са и спортовете свързани със сръчност. Така например във фехтовката са високо ценени качества като спокойствие и концентрация.