Защо котките мачкат с лапи стопанина

маркирането на котката

Домашните котки са добродушни създания. Винаги отговарят на господаря с любов към грижата, която полага за тях.

Без значение от тяхната независимост, те осигуряват на „стопанина“ внимание и показват емоции по много начини.

Със сигурност всеки притежател на домашен любимец е забелязал, че от време на време, неговата котка се качва на гърба или коленете и започва да гали с меката си кожата на предните лапи.

Защо котката мачка с лапички стопанина?

Какви са тези действия – израз на емоции или инстинкт?

Спомени от детството

Има много теории, които обясняват поведението на котките. Сред тях – обяснение, свързано с паметта на животното за безгрижното му детство. Всяка котка някога е била малко коте, което за храна трябвало да натисне с лапите си върху млечните жлези на котката мама, като по този начин получи полезното мляко. Това е движение, възпроизвеждат и хората, когато са малки бебета.

Ритмичното „потъпкване“ се възприема като най-висшата проява на доверието на домашния любимец към „неговия“ човек. След като се е изкачил на колене, котката се опитва да установи същия комфорт, който някога е изпитвала със своята майка и всяко помилване, грижливо ближеше е част от този ритуал. Въпреки възрастта, тези навици продължават през целия живот и се прехвърлят към стопанина.

Инстинкти, които са запазени от древни времена

Някои изследователи твърдят, че „потъпкването“ на котка е свързано с нейните примитивни инстинкти. В древни времена дивите животни живеели в гъсти гори и подреждали своето жилище без човешка помощ. Преди да си легнат, трябвало да подготвят удобно място на твърдата земя.

За да се отърват от твърдите предмети и да направят дивана по-мек, котките потъпкват с лапите си, чрез кръгови движения. Тази версия обаче е доста противоречива, защото днес бездомните котки нямат този навик.

Отношение към стопанина

Повечето котки потъпкват само собствения си господар, без да обръщат внимание на своите гости. Поради тази причина се появила теория, че става въпрос за тяхното чувство за собственост. Това становище е и в резултат на научни доказателства: от лапите на котки (в областта на подложките) има потни жлези, от които се появява миризлив ензима освобождаван по същото време.

По този начин котката „отбелязва“ господаря, демонстрирайки, че му принадлежи. Тази секреция има едва забележима миризма и най-вероятно действа като маркер за други индивиди от котешката фамилия.

Емоционално освобождаване

Глезенето е присъщо на котките, както и на хората. За да разплита емоциите си и да постигне вътрешна хармония, животното се справя с психологическите си проблеми чрез лапа. С такива движения хормонът влиза в кръвта, което дава усещане за успокоение.

Ритмичните движения успокояват котките и спомагат за облекчаване на стреса. Често обектът на внимание на животните е не само собственикът, но и нещата му или котешкият килим. Във всеки случай обектът трябва да му е познат и да не представлява опасност.

Как да реагираме на маркирането на котката?

За много хора потъпкването на котка е източник на истинско удоволствие, но често се случва, че животното се пренася и започва да освобождава нокти, причинявайки болка на собственика си. Въпреки неприятните усещания, не реагирайте отрицателно, защото ако след това я погледнете в очите, ще видите болката и негодуванието. Котката просто ще помисли, че любовта, която тя дава чрез щамповане е излишна.

Ако животното е много привързан и потъпква домакина при всяка възможност и покрива коленете му като одеяло, преди да си легне.

Освен това, можете да си купите специална ножица и малко от време на време, да подрязвате ноктите. Такава процедура не боли за животното, но самият акт на потупване с лапички от страна на котката става по-малко болезнен за вас.