Борба срещу обездвижването

борба с обездвижването

Защо ли да водим борба срещу обездвижването?!

Знаете ли, че 90% от заболяванията на века са в резултат от обездвижването?!

Знаете ли, че едни от най-тежките болести са провокирани от обездвижване, а сред тях са болестите на сърцето и сърдечно-съдовата система; затлъстяване, диабет, остеопороза и други заболявания на опорно-двигателната система, нервна система, храносмилателна система.

Дори Световната здравна организация съобщава за над 2 млн. души, които годишно губят живота си, в цял свят, в резултат на хиподинамия.

За да избегнете подобни рискове, тегнещи и над вашето здраве, специалистите дават 5 съвета, как да се справим с обездвижването, въпреки, че то трайно се е наложило в ежедневието на всеки втори от нас. Ето и тях:

  1. Вземете си домашен любимец и то не какъв да е, а куче. То ще има нужда от поне два пъти дневно извеждане на чист въздух, а това гарантирано ще ви осигури поне 30 минути движение за деня, та макар в най-близката градинка, около комплекса, в който живеете.
  2. Добре е дневно да изминаваме поне 4 км. ходене пеш . Това помага не само за физическа форма, но и стабилна психика и добра работоспособност. Специалистите смятат още, че посещение на 3 пъти фитнес залата седмично или 3 пъти бягане на стадион или в парк, намалява значително риска от обездвижване.
  3. Поради масовото налагане да седим по време на работа, специалистите съветват на всеки 2 часа да се раздвижваме. За целта може да ставате от работното бюро и да се разхождате из офиса, да изкачвате стълби или в обедната почивка да се разхождате из близката градинка.
  4. Добре е всяка сутрин да се отделят поне 5 минути за гимнастика в леглото, и още 5 извън него. Ако закъснявате или не ви се става по-рано, то докато миете зъбите, вземате душ или правите другата част от сутрешния тоалет практикувайте клекове, навеждане, раздвижване на всички стави.
  5. Научете се да дишате правилно, а когато мястото позволява, правете скрита гимнастика, като натоварвате различните мускулни групи. За целта стягане на дупето по време на ходене и изкачване на стълби, гълтане на корема, раздвижване в кръгообразни форми на китките на ръцете и глезените са идеален начин да подобрите оросяването. Докато седите на офис стола може да направите упражнения в кръг в двете посоки и на врата, очите, раменете.

Време е да кажем: „НЕ“ на обездвижването!