5 риска от сладките изкушения – захарта

5 риска от сладките изкушения

Колко от захарта похапваш с парче шоколад.

Също като всичко останало и забранено от живота, захарта попада в класацията с рискови продукти.

И ако има дама, която с ръка на сърцето и с чиста съвест може да признае, че не се изкушава и не посяга към парчето торта, то ще е „прецедент“!

Шегуваме се, разбира се. Нека да си кажем истината, малко са онези от нас, които устояват на изкушението – захар.

Съществуващият неудовлетворен копнеж, задоволява всяка потребност, която друг аспект на живота ни не. Следите и угризенията, често тормозят съвестта ни.

Обещания от типа: „Повече няма да правя така“, след свършения факт са само част от ежедневието. Изправени пред дилемата: „Как да се справя със страстта по захарта“. За тези неща потърсихме отговора и намерихме няколко стратегии.

И ти да откриеш правилния път от излизане на порочния кръг.

Предлагаме ти, чести ситуации, в които всеки попада в „центрофугата“ на захарните изкушения. Добрите и лошите моменти, как влияе тя на организма ни и как да излезем правилно от ситуацията.

Учените все още „тръбят, колко вредна е консумацията на захар.

По направени статистики излиза, че годишно поглъщаме 36 кг. от нея и тя оказва своето пагубно действие на тялото и здравето ни.

Според Американската сърдечна асоциация изследванията показват, че жените трябва да се ограничават в едни 100 калории на ден, под форма на добавена захар. Това съвсем не казва: Спри захарта.

Какво още трябва да знаем за сладкото изкушение:

Захарта не е токсин за организма. Тя не вреди, по начина, по който асоциираме. Според д-р Ричард Джонсън, автор и на книга, консумацията на захарта оказва влияние, а според него ние сами вредим на организма си, чрез прекалената дажба.

Мнозина от нас са на мнение, че прекаляването със захарта е по-безопасно от това да прекалиш с мазнините, но според учени, това не е съвсем така.

Как действа захарта и кои са най-честите вреди от нея:

Захарта уврежда слуха

Захарта изпраща слуха в умствена летаргия. Това показва проучване направено през 2009 г., когато се установява, че при консумация на глюкоза клетките в тялото остаряват по-бързо, в това число и мозъчните. Експертите невролози обясняват това с факта, че те са лишени от енергия и не комуникират помежду си ефективно. По-късно през 2012 г. се стигнало до извода, че прекалената консумация на захарта създава проблеми с паметта.

Захарта депресира

Чували сте за пробиотици, нали. Това са здравословните бактерии, които живеят в тялото ни и конкретно в червата. Те обхващат храносмилателната система и от там целия организъм. По мнение на психолога Стивън Нарди, автор на книга за депресиите, рафинираната захар възпрепятства живота ни и размножаването на тези бактерии. В следствие телата ни произвеждат хормони, които увеличават стреса, а това благоприятства почвата за депресия.

Захарта е провокатор на бръчки

Вече стана дума за глюкозата и влиянието й над състаряващите процеси. Когато в кръвта ни циркулира много захар тя се свързва с колагена и еластина, така двете субстанции правят кожата гладка, плътна и млада. Когато са в намалени количества, кожата започва да старее.

Вижте темата ни за Захарта – как си партнира с кожата!

Захарта унищожава зрението

Протеинът в очите защитава зрението и очната ретина. Ако в тялото нахлуят огромни количества захар, те отслабват защитните функции, прилепват се за протеина и ускоряват процеса на стареене на окото. Носенето на очила в по-ранна възраст е често явление сред хората обичащи да си „услаждат“ живота със сладко.

Захарта е причина за тлъстинките около корема

Явно е, че човечеството затлъстява. Нивата на свръхтегло се увеличават тройно през изминалите 30 години. За децата дори статистиките са още по-плашещи. Статистиките показват, че завишените нива на хора в затлъстяваща рискова група се дължат на приема на фруктоза. Изследванията над деца показват и, че прекомерната употреба на фруктоза провокира между органните клетки мазнини да се развиват на пълен капацитет, а това засяга коремната област. С това се покачва риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. Прочуване от 2008 г. сочи, че прекалената консумация на фруктоза води до „грели нова резистентност“, а в това състояние мозъка спира да подава сигнали в тялото, че е сито и в резултат човек преяжда.

Следва продължение