8 въпроса за радиацията и нуждата от зелена енергия

зелена енергия

Има ли причина да се плашим от радиацията.

Една малко позабравена, но все така плашеща всички тема – радиацията Фукушима.

След ужасните бедствия преди няколко години и събития, с които медиите ни заливат и до днес, няма как да не се замислим.

Ето и 8 въпроса, които вълнуват много хора, преживяли по един или друг начин земетресението в Япония, взрива на атомната централа във Фукушима.

Темите за налагане на зелената енергия и куп неща, които ни карат ежедневно да стоим „на нокти“:

Дишаме ли замърсен въздух

Според учени и изследвания замърсеният въздух не е достигнал страната ни. Опасните облаци, радиация не са засегнали територията ни. Това не означава, че във въздушните маси, в облаците, под формата на дъждове не се излива и в нашите почви. Въпреки всичко съществува Международна агенция, която следи за уредността на нивата на радиационни замърсявания и всичко се спазва стриктно и под контрол.

Храним ли се с радиоактивни храни

След опасните инциденти бяха направени редица изследвания и проучвания над произведени култури и зеленчуци. От ЕС и други меса потвърдиха, че няма как да влязат в страната ни радиоактивни храни. Днес най-сигурният начин да се защитим от всички вредни и не екологични храни е като избираме чистите продукти със сертификати.

Радиацията над човешкото здраве

Радиацията размества всички химични процеси в човешкия организъм. Тя скъсява връзката между атома и молекулата в клетките. Последиците зависят от нивата на радиацията и залагането на човек на такава.

Ефекта от радиацията

Туморните заболявания, а сред тях с най-голяма сила се проявява левкемия, рак на кръвта, костите и костния мозък. Проявата му е до няколко години след подлагане на радиация. Покрусява щитовидната жлеза, кожа, бели дробове, гърди, стомах и други органи. Друго опасно и също така вредно действие от радиацията е мутацията. Тя се проявява като генни изменения в поколенията. Получава се в резултат рязко излагане на радиационно облъчване и е в десетки пъти по-голяма от всички допустими норми.

Децата в най-голяма опасност от радиация

Да, те са най-застрашени, смятат специалистите. Те растат, а вероятността процесите в тях да не протичат нормално са много вероятни. След ядрената експлозия в Чернобил през 1986-а година в Световната здравна организация е отбелязан рекорд за най-голям брой заболели от рак деца. Много от тези случай са могли да бъдат избегнати с приемане на йодни таблетки.

Радиоактивни елементи и околната среда

Експертите сигнализират за два основни елемента отделени в околната среда след радиация. Това са радиоактивна форма на йод е 131, която се усвоява в щитовидната жлеза и води до рак. Разгражда се едва след седмици. Другата форма е цезий металът и разновидността му 137. В течно състояние е лесно усвоим в мускулите и костите, а разграждането му и след десетилетия е невъзможно.

Какви са последиците от Фукушима

Хората живеещи в радиус от 50 км около взривената атомна централа са най-засегнати. Земята им е унищожена за десетилетия напред. В морето са изхвърлени тонове замърсени радиоактивни води.

Как се отрази японската криза над света

В момент на световна криза и петролен недостиг, атомната централа беше единствен евтин доставчик на електроенергия. Тази катастрофа доведе още редица последващи проблеми и отвори множество въпроси. Това обяснява и множеството мерки, които днес Европа, страните от ЕС и целия свят поставят, а именно за зелената енергия и екологичните източници за добиване на такава.

Вижте някои идеи за аранжиране интериора на дома с еко идеи: https://www.interpolezno.com/nepovtorima-dekoratsiya-za-vseki-interior-kolazh-kartini-i-pana.