5 мистериозни символи около „Годината Кон“

Коня

В едни народи животното Кон е прието за олицетворение на доброто, а в други е смятан за мистерия и загадка. И до днес конят е едно от творенията на природата, което буди любопитството на човека.

И щом живеем в Годината на Кон, няма как да не поговорим за него.

Кои са тайните около Конете и защо това животно е споменато в множество предания, легенди и истории.

мистериозни символи за годината на Кон

Какво означава символ, свързан с Кон и неговите произведения:

  1. Еднорози – от Изтока на Запада се разказват безкрайни приказки, легенди, митии, свързани с тези създания. Еднорогът винаги е представен като бяло, мускулесто, изключително интелигентно и красиво създание. Той е изпълнен с грация, а в него се съдържа лечебна сила. Според вярванията еднорогът на болни и мъртви, пречиствали водата до който докоснат рога си и помагали на хората. Отново в писанията на хората е казано, че да уловиш еднорога може само да помогне на девицата. Момичето трябва да омае животното, за да спре в скута й. Едва тогава ловците го заловиха и взеха рога му.
  2. Кентаври – повечето от тези създания приемат човешката образ. Те са буйни, войнствено настроени и дори нестоприемни. Сред легендите за кентаври има и такива, които са велики, великодушни и добронамерени. Такива са кентавърът на Хирон, който учил Ахил и Язон.
  3. Любопитни факти, свързани с коне – в Шамана, конят е едно от създанията, които водят душите на мъртвите към света на Отвъдното. Конете са асоцирани, както с погребален обред, така и с раждане със душата на човека. Те идват и си отиват, а хората яздат коне. Конят в будизма е символ на не разрушима и сетивата сила на нещата. В индуизма ездачът на кон символизира човека, заедно те създават едно цяло, а именно тялото на коня и душата на човека.
  4. Символ подкова – това на пръв поглед нищо и никакъв предмет не е знак за щастие, късмет, благополучие. Версиите, заради които е превърнат в талисман са много. Според една от тях стойността на метала, от която се прави подковата на коня, е била трудно открита в началото. С изработката на подковата и поставянето й на копитата на коня му осигуряваха защитата, което определило и вярвало, че подковата предпазва и от нещастия. Според някои народи подковата служи за талисман, защото Дяволът винаги се движи в кръг, а когато стигне края на подковата е принуден да се върне обратно.
  5. Конят в световните представи – Еднорогът в кралското гърбо на Великобритания е символ на Шотландия; Във Флоренция, Италия на „Пиаца дела Сеньорита“ се намира величествената статуя на Херкулес, която се бори с Кентавър; нека не забравяме и за Троянски кон от края на XIX в. Както в миналото, така и днес символиката на Коня по света е многозначна, но във всичките му аспекти той е образ на нещо висше, силно, чисто и красиво същество.

Научи още за “ Годината Кон „.