3 любопитни факта за Годината на Коня

Коне

Годината на Коня отмина в по-голяма част времето си, а ти все още не знаеш почти нищо за това време.

Според Китайския календар Коня е не само митично създание, но предизвиква изключително голям възторг от вида си, буди любопитството у много хора и всеки символ с него значи нещо.

Коне, Годинята на коня

Предлагаме ти заедно да се потопим в някои предания за конете, митове и легенди, почерпени от различни народи и времена:

  1. Кога започва всичко около Годината на Коня – още в началото на опитомяването си конете в Китай били превърнати в ценен помощник. В някои периоди на историята на страната ги погребвали със стопанина/господаря им, за да помагат и в отвъдното на починалите. Конят е олицетворение в много исторически данни на военната сила и мощ. В някои страни го яздели, а в други го връзвали в колесница. Конете не са свързвани единствено с военна цел, а и с танците. Преди времето на династия Хан, придворните изпълнявали множество церемонии с тях. По-късно конете били използвани и в конна езда, лов на дивеч и т.н. Белият кон е пренасян в жертва. Може би всичко това обяснява и репутацията, която изгражда Коня в Китайския календар. Той преодолява препятствия, покорява огромни пространства и наравно с човека се бори със злото.
  2. За мистичността и приказките, които оживяват – според легендите Карл Юнг смятал, че образа на коня е интуитивната страна на човека. Това обяснява и защо това създадените е така свързвано с ясновидките способности. В някои славянски народи момъкът трябвало да яхне кон с вързани очи. На, където го отведе конят натам е и пътят към невястата му. Преданията и легендите свързани с конете са безкрайно много, едни от тях говорят, други вършат чудеса, каквато и да е тайната тя остава скрита някъде в миналото, а истината е пред нас и тя говори, че Конят е едно от най-уважаваните създания в природата.
  3. Необикновените създания приемат човешки образ – в представите на много народи, конете са свързвани с Богът на Слънцето, който се движел с колесница, теглена от чуден кон. Такава е и приказката за Хелиос. Сред много популярните коне в историята са още конете на Пегас, Зевс, Посейдон, Медуза и т.н. Тук е мястото и да се подсетим, колко много са митичните създания пресъздаващи два образа едновременно. Такива са еднорози, кентаври и други. Необикновена и забулена в мистерия е и историята с Троянския кон. Едни от троянците искали да го хвърлят в моето, защото смятали, че конят носи нещастия и е символ на чудовищна магия. Другите решили да го задържат, защото според тях Конят олицетворява свещен трофей. Така Конят донасял победа на Гърция и тотално поражение над Троя.

Научи още за символите на Коня.