4 неща, които не знаем за здравословното олио

олио

Наситени са лошите мазнини, ненаситени са добрите мазнини. Това беше до сега, а сега, според най-нови изследвания, някои видове олио могат да се окажат и по-вредни от лошите. Ето и статистиките на учените.

Предлагаме ви 4 неща за здравословното олио

Зехтин

Полезното в зехтина е студено-пресованият начин и екстра върджин. Той е богат на мононаситени мазнини, намалява нивата на холестерола в кръвта и не губи ценните хранителни качества след нагряване. За лоша страна на зехтина се смята превишаването му с над 70 гр. дневна доза. Трябва да се ползва като единствена мазнина, а не в допълнение с друго олио. Подходящ е за овкусяване на салати и запържени ястия. Зехтин „помас/помаче“ е най-нискокалоричният зехтин. Добива се, чрез рафиниране на остатъци от студено пресовани маслини.

Слънчогледово олио

Хубавото на слънчогледовото олио е, че съдържа много витамин Е, а те спомагат образуването на здрави клетки и кожа. За разлика от зехтина, той съдържа полиненаситени мазнини. В многократни загрявания губи ценните си качества и от ненаситена мазнина преминава в наситена такава. Може да се ползва без ограничения по време на готвене, но трябва да се внимава с многократното използване на слънчогледовото олио в тигана. Последното става нездравословно, ако се задържи във фритюрника или тигана.

Рапично олио

В него има най-високо съдържание на наситени мастни киселини и всички видове растителни мазнини. Богато е и на омега: 3, 6, 9 и витамин Е. Допринася и за редуциране на холестерола. На пазара се предлагат много скъпи рапични масла, които са е качества и на по-евтините само името на марката определя цената им. Служи за овкусяване на салати и за приготвяне на сосове. В 100%-ово съдържание на рапица спомага за намаляване холестерола. Съдържа се в царевичното олио, но този вид е вреден и трябва да се внимава с него.

Кокосово олио

Това масло е най-мощния имуностимулант и предпазва от рак. Доказано за него е, че редуцира нивата на холестерола. Съдържа 90% наситени мазнини, които понижават холестерола. Използва се за готвене, пържене, задушаване на ястия. Състоянието му е полутвърдо и това го прави негодно за овкусяване на салати. Според изследвания се оказва, че това масло е по-качествено и полезно от кравето масло, но много от качествата му не са доказани научно.

Научете се, да пазарувате здравословно и всичко ще е наред!