Пазарувай здравословно

Пазарувай здравословно

Пазарувай здравословно и разумно, защити здравето си!

Да имаш здравословна кухня е жизненоважен компонент за поддържане на здравословен живот и това да се храниш здравословно. Този процес всъщност започва с пазаруване.

Приготвеното на здравословни ястия в кухнята е възможно само ако имаш подходящите съставки. Затова е важно да знаеш как да навигираш в супермаркетните пътеки.

Да останеш здрав и дори да си слаб започни с интелигентния избор, който правиш при пазаруването на хранителни стоки.

Битката с диета може да бъде спечелена, само ако избереш подходящи храни в супермаркета.

Освен това, дори ако не си на диета, твоят избор е много важен поради скритите опасности в магазините за хранителни стоки. От входа на магазин за хранителни стоки до четенето на етикети за храни.

Всички те съдържат много неща, с които трябва да си наясно. Както всички знаете, готвенето на здравословни ястия в кухнята е възможно само ако имаш подходящите съставки?

Пазарувай разумно, защити здравето си!

Супермаркетът е изобилие от възможности, които виждаш пред себе си по рафтовете.

Знам, че е трудно да прочетеш всички етикети, да потърсиш най-чистия елемент и да избереш, сред най-добрите. Въпрос на задача е, която отнема време.

Първото нещо, което трябва да направиш е да планираш пътуването и пазаруването. Направете списък, преди да излезете в магазина за хранителни стоки, за да избегнеш купуване на неща, които не ти трябват.

Чудиш ли се, защо правят входните врати от дясната страна и карат да се разхождаме в посока обратна на часовниковата стрелка навътре?

Изследванията показват, че ако пазаруваме посока на часовниковата стрелка, купуваме само нещата, от които се нуждаем, но ако пазаруваме обратно на часовниковата стрелка, купуваме всички тези глупости в средните пътеки.

Отнема само няколко минути, за да направите списък, преди да излезете, но всъщност ви спестява много време.

Второто нещо, с което трябва да се стремиш е да пазаруваш на празен стомах. Празният стомах подтиква мозъка да купува повече и може да не води до най-здравословните варианти в крайна сметка.

Списъкът те защитава от излишно пазаруване. И не забравяй, ако пазаруваш само храна, тя трябва да е в съответствие с хранителната пирамида.

Трябва да има плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, постно месо или риба, боб и т.н., в списъка.

Избягвай нездравословните закуски, въпреки че те хващат окото с цветните си пакети.

Хранителната пирамида позволява предварително да избираш от сортовете, вместо да купуваш най-купуваната стока в магазина – точно, както в избора на сладки картофи вместо обикновени.

Пазарувай здравословно – защо?

Когато влезеш в магазин за хранителни стоки, магазинът посреща със секцията плодове и зеленчуци. И все пак трябва да бъдеш предпазлив при избора на зеленчуци и плодове. Някои хранителни стоки имат плодове или зеленчуци пред магазина навън; стой далеч от тях. Повечето продукти се третират с пестициди, но и имат прах от улицата? Може да намериш същите продукти вътре.

Посъветвай се с продавача, в кой ден са получили продукти и са поставени по рафтове. Най-доброто предимство на супермаркетите е, че може да избираш всеки елемент на ръка, вместо случайна селекция, което го прави изборно пазаруване.

Освен това, имай предвид, колкото ти е нужно и не купувай прекомерно, за да не се изхвърля в боклука. След покупки на продукцията се разходи към протеиновата пътека, където избираш месо, риба и домашни птици. Тук е доста трудно и хората се заблуждават много.

Продавачът на меса може да постави червени светлини в месната витрина, което е трик, който прави месото да изглежда по-свежо.

Почти всички лекари и медицински асоциации съветват хората да ядат две порции риба в седмицата, така сега знаеш откъде да започнеш. Тук идва въпросът, който всеки си задава:

Как да разберем, дали рибата е прясна или не – трик в здравословно пазаруване?

Има пет важни неща в избора на риба и те са:

Първо, прясната риба има ясни и плътни очи; второ, плътта й е твърда, а люспите са блестящи; трето, ако натиснете пръста си в плътта й, тя не трябва да нарушава кожата; четвърто, перките трябва да са ярки и червени; и накрая, цветът на ръбовете трябва да е жълт и кафяв. Когато купуваш червено месо, отивай видовете хранени с трева, а за хищници, единствен вариант е да се купуват органични.

Здравословно пазаруване на млечни храни напитки

Следващата стъпка е да отидеш в млечния коридор. Някои производители продават млечни продукти, обогатени с витамин D, така че те могат да бъдат чудесен източник. Дори ако твоят хранителен магазин не предлага млечни продукти с голям източник на калций. Трик тук е да се купуват млечни продукти, които са с ниско съдържание на мазнини, вместо пълномаслени или обезмаслени. Когато избираш пълномаслено мляко, със сигурност ще получиш повече мазнини и ако премахнеш цялата мазнина от млечните продукти, останалото е захар в млякото. Така че, дори и в минимални количества се нуждаем от мазнини , за да го поддържаме баланса. Но ако харесваш опциите за по-високо съдържание на мазнини, добре е да купиш на части в свеж вид.

Съхраняване на здравословна храна е още една важна стъпка за запазване на безопасността.

Как да съхраняваме покупките:

Не консумирай продукти, като покълнали картофи, съхранявани при неподходящи условия. Увери се, че в рамките на 48 часа след размразяване, консумираш бързо развалящи се храни като месо, риба, пиле и морски дарове. Тъй като те запазват своята хранителна стойност, може безопасно да избираш между замразени меса, ако си сигурен, че са били съхранени правилно.

Ако купуваш пакетирано пиле, увери се, че кожата му е блестяща и светла. Друго важно нещо е да замразиш рибата и домашните птици след отстраняване на вътрешните им органи.

Пресни зеленчуци, яйца и плодове са нетрайни и трябва да се съхраняват в хладилник и да се консумират в рамките на една седмица след закупуването им.

Захарта, брашното и бобът са нетрайни, но те трябва да се съхраняват в стъклени или вакуумирани буркани.

Ако си купил замразена храна и я съхраняваш във фризера, отстрани я в хладилника, вместо в кухнята, за да не се стимулира растежа на бактериите. Ако са били размразени и не са консумирани, единствената възможност е да ги изхвърлиш.

Следвайки всички тези стъпки и повече, твоята храна ще бъде по-безопасна и здравословна у дома.

Ако си бременна, виж тези съвети за здравословно хранене на бъдещата майка.