Поведение у децата след появата на новородено

Училище за родители или самият живот ви изправя, пред редица неща, с които да се справяте, едно от тях е новото поведение у децата след появата на новороденото.

Многобройни и деликатни моменти има всяко семейство, а тайната на успеха, в изграждане поведение у децата се научава с времето и стажа.

От раждането на второто дете живота на цялата „къща“ се променя.Питате се, какво ли се случва в многодетните семейства, които имат и трето или четвърто дете.

Децата се карат, спорят, сърдят се едно на друго, а в не редки случаи стигат и до бой. В своите конфликти малчуганите са способни да въвлекат и родителите си. Често за сраженията няма граници, щом става въпрос за спечелване вниманието на мама и татко.

Поведението у децата може да има много лица!

Специалистите са на мнение, че с правилен подход и подготовка на по-голямото дете за срещата му с по-малкото, можем да овладеем съревнованието и ревността у децата в бъдеще.

Девет месеца са напълно достатъчен период!

В тях голямото дете може да се настрои за идването на братче/сестриче. Може да се научи и да го заобича, преди появата му и дори да го чака с нетърпение.

Съществуват поне 2 сценария на поведение у децата – преди и след появата на новороденото:

По-голямото не е задължено да отглежда по-малкото!

Сред модерните и често разигравани сценарии и дома на всяко двудетно семейство стои въпроса, как по-голямото не е длъжно да се занимава с отглеждането на по-малкото. За по-малкото се казва, че не е нужно да износва старите дрешки и да ползва старите играчки на по-голямото си братче/сестриче.

Всичко това обяснява поведението у децата. Защо в повечето случаи самите те, стават свидетели на размислите на родителите си. Това може да доведе до липса на внимание, от което страдат самите деца.

По един или друг начин, когато са свързвани с другото дете, всички стават част от един механизъм. Така модерният начин на разбиране на семейството се разминава с тази представа. Това прави децата по-затворени, въпреки, че не са сами и често дори е провокатор за проява на различни комплекси.

Специалистите съветват родителите да не се намесват прекалено в спора на децата. Добре е самите те да бъдат оставяни и сами да намират решения от създадените ситуации. Само така, могат да са обединени и задружни, което ще им помогне и като по-големи за бъдещето и живота.

Моделът на поведение

У голямото дете днес, далеч се разминава с този, преди няколко десетилетия. И ако в миналото по-големите деца са помагали на майката по отглеждане и домакинстване, то днешните деца са щадени.

Всичко това само забавя развитието им и провокира ненавист в грижите, които майката отделя по пеленачето. До известна степен тактиката на родителите да карат по-голямото дете да се грижи за малкото не бива да излиза от граници. Това може да навреди на първородната рожба.

У някои деца появата на второто дете за семейството се проявява в липса на обич, понякога и като заекване у първородното дете и други форми. Често грижите на по-голямото за по-малкото дете, могат да бъдат обяснени и с развитието му в бъдеще. Не са малко случаите, в които такива деца дълго не създават собствени семейства.

Специалистите съветват да се подхожда с грижа, обич и разговори към голямото дете. То не бива да се чувства пренебрегвано, нито да му се натрапва всичката грижа за братчето/сестричката му.