4 любопитни факта за необяснимите неща на земята

необяснимите неща

Знаете ли, на кое казват необяснимите неща и на кое „Реката на петте цветя“, а как се е появила първата целувка, чували ли сте за Легендата за полярното сияние и кое е чудовището Мегалодон…

… за всяко нещо има научно обяснение, а за нещата, които не са никому известни хората измисляли приказки и митове. Научете за някои от тях:

Най-красивата река на света – едни я наричат „Реката на петте цветя, а за други тя е „реката, която води към Рая“.

4 любопитни факта за необяснимите неща на земята

И двете названия говорят за една от най-красивите реки на планетата ни Каньо Кристалес се намира в Колумбия и е едно от чудесата на природата. По долното й течение има чудна живопис от водорасли и мъх, които разцъфват по време на влажния и сух период. Самите цветове се преливат и на фона на водата създават уникална картина наподобяваща най-големите изкуства създадени от майстори художници. Това прави цялото място изключителен цветен феномен. По същност и състав водите на Каньо Кристалес не се различават от никоя друга река, но в периода на цъфтеж , тя сякаш оживява. На фона й светлината се пречупва и като огледало пресъздава природна атракция, която радва посетители от цял свят.

Защо се целуваме

Днес психолозите смятат, че целувката е навик останал от животинския ни произход. И до днес много от животните предават храна на малките си уста в уста или човка в човка, а с нея подават протеини, въглехидрати и желязо.

[bctt tweet=“Вярно е и твърдението, че целувката е признак за доверие, близост и интимност.“]

Още примамите измислили този метод като сдъвквали храната и я подавали на своите бебета и деца, преди да се появят приборите. От това време се смята, че се е съхранила и емоцията на целувката, която е потвърждение за интимност и любов.

Легенда за Полярното сияние

Най-яркото и видимо сияние на земното полукълбо е Полярното сияние. То, безспорно е едно от великите и необяснимите неща. За нея народите измислили толкова много приказки и легенди, с които възпитавали поколенията си. Със светлината, която се виждала хората в миналото си обяснявали и как се появява природната светлина. Според някои индианци северното сияние е дъщеря на деня и нощта, а затова и било така красиво.

[bctt tweet=“Наричали го девойка, обгърната в огнен воал и заобиколена от звезди.“]

Според други народи светлината се появила от зъл дух, които запалил стрели и ги отпратил високо в небето, а това предизвикало огромен пожар. Местните на залив Хъдсън вярват, че светлината идва от лампи на демони, а отблясъка и се дължи на щитовете на покровители воини. Преди да бъде дадено научно обяснение за Северното сияние са измислени всевъзможни суеверия. То е олицетворение на Божия сила, небесни армии, демони, красавици и магически творения. Според естонците северното сияние е повод за промяната в метеорологичните условия, които довели след себе си глад, болести и войни.

Мегалодонът е чудовище от океанските дълбини

Става дума за акула, която е един от най-големите хищници, съществували някога на планетата.

Учените установили, че мегалодоните живеели преди 28 до 1,6 млн. години. В тази епоха се смята, че настъпил и краят на тяхното съществуване на планетата ни. Въпреки това няма доказателства, че те не съществуват някъде там из водните дълбини на океаните. Според изследванията за изчезването на този вид, акули дело има миграцията в студените води. По тези места храната била в ограничени количества. Мегалодоните достигали гигантски размери от 16,5 метра. И до днес се спори по въпроса дали някъде не са останали наследници на този вид хищни водни обитатели.

Научете и за: Бамбук – любопитни факти.