Бамбук – любопитни факти

бамбукът

Една филипинска легенда разказва за появата на бамбука и първото стебло бамбук на Земята. Според нея:

Морето и Небето водили вечни спорове – Кой е по-велик. Тогава Морето хвърлило пяна по Небето и така се появили облаците… За да отвърне подобаващо, Небето хвърлило камъни и пръст и така се появили островите. На един от тях поникнал красив и висок ствол, това бил първият бамбук. Върху него кацнала птица и започнала да кълве от едното „коляно“, а от там излязъл мъж. Птицата продължила и с второто „коляно“ и от там излязла жена. Това били първите хора на земята!„…Е, поне така разказва легендата.

бамбука

Според научните факти при направени разкопки, първите бамбукови изделия са създадени преди повече от 7 хил. години. Историята свидетелства, че и тогава се появили първите налични данни за това растение. С годините човечеството откривало все повече от неговите способности и се удивлявало на качествата му.

Поразяващи факти за бамбука – това е едно от най-високите растения познати по света. Той достига височина от 40-45 м. височина. Разбира се съществуват дървета, които достигат до 100 м. височина, но нека не забавяме, че и такива рекорди се постигат в продължение на хиляди години. За разлика от тях бамбукът е трева, която на денонощие може да израсте с над 1 метър. Това нарежда бамбукът като световен рекордьор в класацията за бързо растящи растителни видове.

Бамбукът като строителен материал – още в III в. пр. н. е. бил създаден неповторим мост, който и до днес минава над река Мин в югозападен Китай. През XIX в. от бамбук били създавани велосипеди, салове за пътуване по реки, малки и по-големи мостове, постройки. Тогава къщите от бамбук били много по-стабилни срещу земетресения, дори от днешните бетонни сгради. Това се дължи и на гъвкавостта на бамбукът. Кошове, мебели, музикални инструменти, вази, стрели и лъкове, ветрила, фенери, дори книги били измисляни от уникалното растение. На бамбукови пръчици била направена и първата суровина за хартия. Това откритие отново е направено в Китай и на тях се пишело директно, а след това всички се свивали в свитъци.

Бамбукът като храна – семената на бамбук се използват и до днес в Китай за богата хранителна съставка. Реално бамбукът цъфти един път на 30, 50 или 100 години, а след цъфтеж умира, защото изчерпва всичкият енергиен запас, на който е способен, за да дари нов живот.

Бамбукътсвещено дърво с лековит ефект – прием се, че младият бамбук е не само вкусен, но и изключително полезен. В него се съдържат множество съставки от мазнини, белтъчини, витамини, захар. Бамбукът се използва като средство за сваляне на температурата, корените му помагат за общото укрепване на организма и имунитета, а от някои видове бамбук се отделя масло, ползвано за отхрачващо средство.

Бамбукът действа като антисептично средство. В някои култури той е приеман за свещено дърво и е използван за антидиот срещу отрови. От бамбук били изработвани игли за хирургични операции. Платът създаван от бамбукови влакна е противоалергенен и един от най-нежните. Материята създадена от бамбук предпазва от слънчева светлина, не запарва и е изключително нежна на допир.

Бамбук за гонене на зли духове – това растение е било прадядо на познатите днес фойерверки. В резултат на кухината в стеблото, която е пълна с въздух, още в древен Китай използвали силата му, като хвърляли парчета бамбук в огъня. Те се взривявали, а по-късно, когато се появил барутът в XI в. започнали да пълнят стеблото с него. Така гонели злите духове, а сега фойерверките заместват този ефекти и създават фона на множество мероприятия и чествания.

Бамбукът като символ на щастието – днес са известни над 1200 вида бамбук. Едно от растенията отглеждани в дома носи името Dracena sanderiana и е типичната драцена, която много наподобява дивия бамбук. Тя е приемана за символ на щастието и от тук произхожда и поверието:

[bctt tweet=““бамбук на щастието и късмета!““]

Бамбук символ на приятелство, благородство и храброст – вечнозелено, високо, кухо растение, което има изключително стабилен ствол, гъвкавост и здравина. Неслучайно то се е превърнало в символ на толкова много синоними. Според будизма, всичко произхожда от пустотата, а кухината на бамбука е поредното доказателство за това. Бамбуковото дърво е смятано за основата на живота, същността на природата и реалността. Цялата пустота се съчетава в едно стръкче от растение, което израства право нагоре. То премахва лошите помисли, пречиства сърцето и го прави по-добро. В някои култури се смята, че бамбукът е стълба, а всяко възелче в него е поредното стъпало, което човек изминава по пътя на своето познание. Японците пък вярвали, че бамбукът е чистота, щастие, честност и лоялност. Индийците приемали бамбуковото стъбло за път към истинско приятелство. За филипинците бамбукът значел полета и плантации за получаване на щастие. Индонезийските племена се придържали към твърдението, че богът на огъня живее в бамбуково стебло. Китай възприемал кухото стебло за амулет, които брани от зли сили и демони. Конфуцианците съчетавали идеите си с бамбука, олицетворявайки го като вяра, че човек трябва да е полезен за природата и обществото.

Бамбукът днес – благодарение на удивителните си качества това растение се е превърнало в символ на сила и възможност за постигане на цели. Днес бамбук се използва за направата на икебани и символизира човекът, който се справя с препятствията. Бамбукът е най-използваният символ в Китай. Според вярванията тези, които рисуват бамбук, рисуват себе си, а в момента на създаване на рисунъка през тях преминава висша сила.