4 най-застрашени рискови групи от грип

Грипът е силно респираторно заболяване, което се превръща в епидемия. Той бива предаван чрез кашляне, близък контакт, докосване на носа, устата и с допир до заразен човек.

Разпространението на грипът се разпространява светкавично в пренаселени зони и особено на места със сух и студен климат. Покрусени от грип са всички възрастови групи. Рисковете от грип са много, а най-страшните водят до хоспитализация и смърт.

Кои групи са най-застрашени от грип:

Хората над 65 годишна възраст – тази група е най-застрашена от смъртност в резултат на грип. Заболяемостта при тях е значима и риска от усложнявания нараства. Ваксина за хора над 65 годишна възраст е задължителна вече в много развити страни, сред които са Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Чехия, Белгия, Румъния, Сърбия, Унгария, САЩ и др.

Децата – децата, които посещават детски градини и ясли, училища и са над 2 годишна възраст страдат най-много от грипни болести. Освен водещите симптоми при децата със стомашно-чревни неразположения, гадене, диария, повръщане се наблюдават и някои усложнения с дишане, умора и отпадналост, раздразнителност и т.н. Понякога това води до хоспитализация.

Най-честите усложнения от грип за децата се проявяват като проблеми със синуси, бронхит, ушни инфекции, фебрални конвулсии.

Не е за пренебрегване и откритието, че децата са най-големите преносители на грипа. Ваксината на деца срещу грип е превенция срещу колективния ефект от него.

Вирусните респираторни заболявания са свързани и с множество тежки периоди като хронични заболявания, нужда от престои в болнични заведения, дълги периоди на възстановяване.

Грипът изостря белодробните хронични състояния, уврежда ресниците на лигавиците, дробовете, променя честотата на мускуса.

Грипът е съпътстван и със запушване на носа, което провокира дишане през устата и улеснява нахлуването на други бактерии и болестотворни микроорганизми в организма.

Противогрипната ваксина е средство за справяне с белодробните заболявания през есента и зимата. Противогрипната ваксина намалява риска от развиване на астма при децата с до 41%, както и намалява случаите на престои и хоспитализация за деца страдащи от остра астма в рамките на 59-78%.

Болните от диабет – хипергликемията е основна характеристика на диабетното състояние. Тя води до отслабване на имунитета и прави пациентите податливи към вирусната инфекция. В резултат от грипа при диабетиците се наблюдава влошаване на диабетното състояние, а страдащият попада в омагьосан кръг, където всички инфекции започват да си взаимодействат.

Ваксиниране срещу грип намалява хоспитализациите при 79% от случаите на пациенти с диабет.

От проведено проучване през 1999 г. в Холандия, става видно, че ваксината срещу грип намалява хоспитализацията в 54% на лица над 18 години. За 72% от изследваните данните показват, че ваксината намалява усложненията, а при 56% от наблюдаваните между 18 и 64 години са с намален риск срещу смърт.

Хората страдащи от сърдечно-съдови заболявания и хронични болести – тук се отнасят и лицата с конгестивна сърдечна недостатъчност. Съществуват неоспорими доказателства, че грипът има връзка със сърдечната система. Това обяснява и защо при покачване на пикът на грипния сезон нарастват и смъртните случай на лица страдащи от проблеми със сърце. Грипните инфекции съпътстват страдащите от сърдечни проблеми в 2-3 от случаите риска от миокардит и коронарни заболявания се покачва.

Как грипът повлиява страдащите от хронична сърдечна недостатъчност – натрупване на плака, в резултат на инфекцията; повишаване на кръвната коагулация, сгъстяване на кръвта, поради треска; дехидратация и риск от тромбоза.

[bctt tweet=“Според статистиките хората страдащи от сърдечни проблеми са в 50% по застрашени от останалите рискови групи.“]

В 65% от случаите сърдечносъдовите заболявания са основна причина за усложняване на грипа. Тези хора, както и страдащите от захарна болест задължително трябва да подлежат на ваксиниране.